Hoofddoekjes definitief in de kast
Nieuwsflash

Achtergrond - 25 juni 2004

(25 juni 2004) Het Bundesverwaltungsgericht van Leipzig, de hoogste Duitse arbeidsrechtelijke instantie, heeft de aanklaagster Fereshta Ludin in het geruchtmakende hoofddoekjes-proces in het ongelijk gesteld. Na vijf jaar procederen zal de van oorsprong Afghaanse Ludin haar strijd, om als lerares een hoofddoek te mogen dragen, nu moeten opgeven.

Sinds 1999 heeft Ludin via verschillende rechtbanken geprocedeerd tegen het verbod op het dragen van een hoofddoekje op school. Haar laatste beroep liep in 2003 bij het Bundesverfassungsgericht van Karlsruhe, het hoogste federale gerechtshof in Duitsland. De uitspraak luidde, dat het islamitische vrouwen niet zonder wettelijke basis verboden kon worden tijdens het lesgeven een hoofddoek te dragen. Het stond de Duitse deelstaten naar oordeel van het Bundesverfassungsgericht niettemin vrij deze basis alsnog te creëren. Onderwijs is in Duitsland zaak van de deelstaten, die daarom zelf moeten beslissen of zij een wettelijk verbod op het dragen van hoofddoekjes voor de klas willen invoeren.

Ludins deelstaat Baden-Württemberg heeft na die uitspraak - net als elf van de zestien andere deelstaten - een dergelijke wet ontworpen. Ludin heeft nu bij het Bundesverwaltungsgericht van Leipzig laten toetsen of deze wet voldoet aan de eisen van het Kalsruher oordeel - en dus van de Duitse grondwet. Donderdagavond heeft het gerechtshof geoordeeld dat dit inderdaad het geval is. De lerares uit Stuttgart is daarmee definitief in het ongelijk gesteld. Als zij in het door de CDU geregeerde Baden-Württemberg wil blijven onderwijzen, zal zij haar hoofddoek thuis moeten laten.

Op verzoek van lerares Iman Alzayed uit Hannover, werd in Leipzig ook de door de deelstaat Nedersaksen opgestelde hoofddoekjes-wet aan de grondwet getoetst. Een uitspraak in deze zaak bleef evenwel uit, nadat Alzayed uit zichzelf toegaf en verklaarde zonder hoofddoek te willen werken. De deelstaat Nedersaksen had haar eerder toegezegd, haar onder deze voorwaarde als lerares aan het werk te laten. In een reactie verklaarde Alzayed "zeer gelukkig" te zijn "een streep onder deze zaak te hebben getrokken". De wet liet volgens haar uiteenlopende interpretaties toe, "maar ik heb de kracht niet meer, de precieze interpretatie door verschillende rechtbanken te laten toetsen".

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Kopftuchverbot bestätigt

Süddeutsche Zeitung
Kopftuchverbot endgültig bestätigt

Die Welt
Kopftuch bleibt im Schuldienst verboten

Der Spiegel
Das Kopftuchverbot ist rechtmäßig

Begin juli verschijnt op het Duitslandweb een dossier over de Turkse minderheid in Duitsland. Daarin zal ook ruim aandacht worden besteed aan de hoofddoekjes-kwestie.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger