Duitslandweb logo Duitslandweb

OM start onderzoek naar 20 Turkse spionnen in Duitsland

Kort nieuws - 6 april 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Openbaar Ministerie verdenkt 20 personen ervan Gülen-aanhangers in Duitsland te hebben bespioneerd in opdracht van de Turkse regering. Een van de verdachten is een hoge vertegenwoordiger van het Turkse ministerie voor religieuze zaken Diyanet.

Een deel van de verdachte spionnen zou werken voor de Turkse geheime dienst MIT en voor de Turkse islamitische organisatie Dibit. Dat blijkt uit antwoorden de bondsregering op een vraag van Die Linke waar Die Welt over beschikt.

Eind maart meldden Duitse media dat de MIT de Duitse buitenlandinlichtingendienst BND een lijst heeft overhandigd van honderden vermoedelijke Gülen-aanhangers in Duitsland. De BND heeft de lijst doorgegeven aan verschillende Duitse autoriteiten en enkele deelstaten zijn daarna begonnen de mensen op de lijst in te lichten. Toen werd ook bekend dat het OM onderzoek was gestart naar mogelijke Turkse spionagepraktijken. Die Welt meldt dat er eveneens aanwijzingen zijn dat er voorbereidingen werden getroffen om Turkse oppositieleden in Duitsland te ontvoeren. De MIT zou in Duitsland een netwerk van 6000 spionnen en informanten hebben.

De Turkse overheid beschuldigt aanhangers van de Gülen-beweging ervan achter de couppoging van vorig jaar in Turkije te zitten. Lees meer bij Welt.de

Tags: Turkije, spionage

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger