Deelstaten mogen collegegeld heffen
Nieuws

Achtergrond - 26 januari 2005

(26 januari 2005) Universiteiten in Duitsland mogen collegegeld heffen. Dat heeft het Bundesverfassungsgericht, de hoogste Duitse rechtsinstantie, vandaag bepaald. Ruim twee jaar geleden verbood de Bondsdag het heffen van collegegeld nog. De deelstaten die daartegen bezwaar maakten, hebben nu gelijk gekregen.

Volgens het Bundesverfassungsgericht is het verbod op het heffen van collegegeld, dat de centrale overheid in 2002 wettelijk vastlegde, in strijd met het recht van deelstaten hun eigen wetgeving te bepalen. Daarmee is het verbod, waartegen de door de CDU geregeerde deelstaten Baden-Württemberg, Beieren, Hamburg, Saksen, Saksen-Anhalt en Saarland een klacht hadden ingediend, nietig verklaard. Enkele van deze deelstaten zijn nu van plan 500 euro collegegeld te heffen. De andere deelstaten willen daarmee wachten, mede uit angst dat studenten in een naburige deelstaat gaan studeren, als het daar goedkoper is.

De universiteiten hebben nu dankzij het collegegeld de mogelijkheid de kwaliteit van hun onderwijs te verbeteren. Het Bundesgerichtshof gaat ervan uit dat de universiteiten rekening houden met de financiële situatie van de verschillende studenten, zodat ook jongeren uit armere gezinnen kunnen studeren. 

In Duitsland is onderwijs een aangelegenheid van de deelstaten. In het oordeel van het gerechtshof van vandaag is niettemin bepaald dat de centrale overheid mag ingrijpen als de verschillende hoogtes van het collegegeld ertoe leiden dat studenten massaal in andere deelstaten gaan studeren.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Studiengebühren sind erlaubt

Süddeutsche Zeitung
Die Bezahl-Uni kommt

Die Welt
Studiengebühren sind rechtens

Der Spiegel 
Gebührende Klarheit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger