DVU en NPD mogen geen lijstverbinding aangaan
Nieuws

Achtergrond - 11 januari 2005

(11 januari 2005) De extreem-rechtse partijen DVU en NPD mogen geen lijstverbinding aangaan voor de Bondsdagverkiezingen van 2006. Dat heeft de wetenschappelijke dienst van de Bondsdag vastgesteld. Het voornemen druist in tegen de verkiezingswet en tegen een uitspraak uit 1990 van het Bundesverfassungsgericht, de hoogste Duitse rechtsinstantie.

De voorzitters van de NPD en de DVU, Udo Voigt en Gerhard Frey, hadden aangekondigd op een partijcongres aanstaande zaterdag een 'Deutschland-Pakt' te ondertekenen. De partijen willen een lijstverbinding aangaan voor de parlementsverkiezingen van 2006, zodat de kans groter wordt dat ze in de Bondsdag komen. In Duitsland moeten partijen minstens 5 procent van de stemmen halen om zetels in het parlement te krijgen. In september 2004 lukte het beide partijen na eerdere afspraken om in de parlementen van de deelstaten Saksen en Brandenburg te komen.

Volgens de wetenschappelijke dienst van de Bondsdag kan een lijstverbinding echter niet worden goedgekeurd. Die kunnen alleen voortkomen uit regionale afdelingen van dezelfde partij, zoals de lijstverbinding tussen de Beierse CSU en de CDU. Lijsten van verschillende partijen, zoals de DVU en de NPD, kunnen niet voor verkiezingen worden samengevoegd. Na de Duitse vereniging in 1990 bepaalde het Bundesverfassungsgericht dat het samenvoegen van lijsten van verschillende partijen, destijds in Oost- en West-Duitsland, ongrondwettelijk is.

Ook moeten de partijen in alle districten aan de verkiezingen meedoen. Uit verkiezingstactische overwegingen zou één van beide partijen ervoor kunnen kiezen geen lijst in een bepaald district in te dienen als de andere partij daar veel stemmen verwacht. Als een partij in ten minste drie kiesdistricten de meeste stemmen haalt, krijgt ze ook als ze de 5 procent-norm niet haalt, namelijk evenzovele zetels in de Bondsdag. De partijen mogen hun kiezers daarom wel adviseren op de andere partij te stemmen. Dan zouden die Direktmandate alsnog verkregen kunnen worden. 

De DVU liet gisteren weten dat ze nu overweegt aan de namen van DVU en NPD op de lijsten voor de Bondsdagverkiezingen een begrip toe te voegen, dat naar het Deutschland-Pakt van beide partijen verwijst. Of dat toelaatbaar is, moet nog worden uitgezocht.

Der Spiegel
NPD und DVU dürfen nicht zusammen antreten

Financial Times Deutschland
Gemeinsame Liste von NPD und DVU unzulässig

Tagesschau
NPD-DVU-Wahlbündnis vermutlich rechtswidrig

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger