Duits parlement stemt voor Europese grondwet
Nieuws

Achtergrond - 12 mei 2005

(12 mei 2005) Het Duitse parlement heeft vanmiddag met ruim 95 procent van de stemmen de Europese grondwet geratificeerd. Anders dan in Nederland en Frankrijk wordt er in Duitsland geen referendum over de nieuwe grondwet georganiseerd. De leiders van de verschillende politieke partijen hadden er voor gezorgd dat hun fracties 'ja' zouden stemmen. De stemming werd vandaag gehouden om een signaal aan Frankrijk af te geven, waar op 29 mei een referendum wordt gehouden. Op dit moment is een meerderheid van de Fransen tegen de Europese grondwet. 

Met 569 stemmen voor, 23 tegen en 2 onthoudingen heeft de Bondsdag vanmiddag de Europese grondwet goedgekeurd. Er waren 401 stemmen nodig voor de ratificering. Bondskanselier Schröder heeft de afgelopen weken erg zijn best gedaan om alle parlementsleden op één lijn te krijgen. "Wie meer democratie wil moet voor de nieuwe grondwet stemmen. Die maakt de Europese Unie slagvaardiger en zorgt er tegelijkertijd voor dat de EU bestuurbaar blijft." Ook minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (partijleider van Die Grünen) en oppositieleiders Angela Merkel (CDU) en Edmund Stoiber (CSU) hebben campagne voor de grondwet gevoerd. 

Voor de ratificering van de Europese grondwet door Duitsland moest tweederde van de parlementsleden voor stemmen. Op 27 mei moet de Bondsraad - de vertegenwoordiging van de deelstaten - dan ook nog toestemming geven. Het lijdt geen twijfel dat dat zal gebeuren. Van tevoren was bekend dat zo'n 25 CDU- en de 2 PDS-afgevaardigden tegen zouden stemmen. Twee SPD-ers hadden aangegeven zich van stem te onthouden.

Tegelijk met de Europese grondwet werd ook gestemd over een wet die de Bondsdag en de Bondsraad meer inbreng geeft bij beslissingen op Europees niveau. Schröder gaf de minister-presidenten van de deelstaten hierin eind april hun zin, om hen er toe te bewegen voor de Europese grondwet te stemmen.

Acht van 25 EU-landen hebben de Europese grondwet inmiddels geratificeerd. Als de Fransen in hun referendum op 29 mei, of de Nederlanders op 1 juni, tegenstemmen, zal de grondwet echter niet kunnen worden aangenomen. Hoewel er in Duitsland geen referendum wordt gehouden, blijkt uit opiniepeilingen dat een meerderheid van de Duitsers, namelijk 59 procent, voor zou stemmen. Slechts 13 procent is tegen.

Spiegel Online
Bundestag stimmt EU-Verfassung zu
Schröder und Merkel rufen zum Ja für EU-Verfassung auf

Süddeutsche Zeitung
Berlin sendet ein Signal nach Paris
Locken und Drohen

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Schäuble fordert „geschlossenes Votum” von der Union

ZDF Heute
Bundestag stimmt EU-Verfassung zu
Schröder wirbt für EU-Verfassung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger