Sarkozy komt meteen op bezoek bij Merkel
Nieuws

Achtergrond - 11 mei 2007

(11 mei 2007) De eerste daad van Nicolas Sarkozy als Franse president is een bezoek aan Berlijn. Sarkozy stapt direct na zijn beëdiging aanstaande woensdag op het vliegtuig om in de Duitse hoofdstad met kanselier Merkel over de toekomst van de Europese Grondwet te spreken.

De geplande reis van de nieuwe Franse president is in Berlijn ontvangen als een “buitengewoon belangrijk signaal” voor de Frans-Duitse vriendschap, aldus de Duitse regeringswoordvoerder Thomas Steg.

Sarkozy bewijst Merkel een wederdienst met grote symbolische waarde. De bondskanselier was op de dag van haar aantreden meteen naar Frankrijk afgereisd. Als oppositieleider maakte Merkel in 2005 ook al een veelbesproken bezoek aan Sarkozy, toen nog minister van Binnenlandse Zaken. De twee regeringsleiders gaan volgende week samen eten.

Sinds het begin van het Duitse voorzitterschap van de EU was het duidelijk dat Merkel pas werk kon maken van haar grootste ambitie, het reanimeren van de Europese Grondwet, als Frankrijk een nieuwe president had. Die tijd is nu aangebroken. Door hun snelle ontmoeting geven de twee regeringsleiders een krachtig signaal af aan de rest van Europa: de trein komt in beweging, het is instappen of achterblijven. Sarkozy is voorstander van een afgeslankte versie van de grondwet, die hij zonder referendum door het Franse parlement wil loodsen.

Ook Turkije komt aan bod. Sarkozy wil met Merkel alternatieven voor de Turkse toetreding tot Europa bespreken. Sarkozy is fel tegenstander van de Turkse toetreding. Een heikel punt, aangezien Merkel ook geen voorstander is. Net als Merkel wil Sarkozy een “geprivilegieerd partnerschap” voor de Turken. De bondskanselier weet zich echter gebonden aan eerdere afspraken.  

Sueddeutsche
Sarkozy trifft Merkel gleich nach Amtseinführung

Die Welt
Sarkozy plant Berlin-Trip direkt nach Amtsübernahme

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger