Merkel blij met nieuwe Franse president Sarkozy
Nieuws

Achtergrond - 7 mei 2007

(7 mei 2007) Angela Merkel is gelukkig met de verkiezing van Nicolas Sarkozy tot nieuwe president van Frankrijk. De Duitse bondskanselier ziet in een samenwerking met hem vooral kansen voor Europa.

Onder de nieuwe president zal de “huidige Duitse-Franse vriendschap ook in de toekomst een basis zijn om vrede, democratie en welvaart in Europa duurzaam veilig te stellen.” Dat schrijft Merkel in een felicitatiebrief aan de gloednieuwe Franse president Nicolas Sarkozy.

Juist in een voor Europa zo belangrijke fase is het “belangrijk, de nauwe en intensieve samenwerking tussen Duitsland en Frankrijk te continueren”. De Duitse bondskanselier, die Sarkozy vanmorgen ook al telefonisch sprak, wil daartoe graag “spoedig een afspraak maken met de nieuwe Franse president om gedachten uit te wisselen”.

Europa is het centrale begrip als het gaat om de Duitse reacties op de uitslag van de Franse presidentsverkiezingen van gisteren. Ook minister Wolfgang Schäuble (CDU) van Binnenlandse Zaken ziet met de overwinning van de conservatieve Sarkozy “versterkte kansen om vaart te zetten achter Europa”. Van de nieuwe Franse president is bekend dat hij al plannen heeft met de Europese grondwet, die Frankrijk in een nationaal referendum twee jaar tevoren nog afwees. Sarkozy wil haar afslanken tot kernverdrag, om die vervolgens niet opnieuw aan de bevolking voor te leggen, maar via het parlement te ratificeren.

Duitsland is tot augustus voorzitter van de Europese Unie en heeft al ruim en breed aangekondigd deze resterende maanden werk te willen maken van het grondwettelijke verdrag. “Voor Duitsland en Europa is de verkiezingswinst van Sarkozy een hoopvol teken”, schrijft de liberale krant Die Welt daarom. “Alleen als het de nieuwe president lukt de republiek uit de crisis te leiden, kan ze aan de zijde van Duitsland weer een daadkrachtige partner worden, met wie het zou kunnen lukken weer beweging te krijgen in het verlamde Europa.”

De Süddeutsche Zeitung noemt Sarkozy’s plannen voor de Europese grondwet realistisch. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung blijft Frankrijk een “ongemakkelijke Europese partner”. Dat wijt de conservatieve krant vooral aan het Franse nationalisme en aan Sarkozy’s neiging tot opportunisme. “Zijn Europese partners zullen zich moeten instellen op een Franse president die de Franse belangen voor en boven alles zal stellen en die – en dat is niet per se iets slechts – niets moet hebben van doctrinaire Europapolitiek. Die in de Frans-Duitse verhoudingen niet terugschrikt voor harde tonen. En die nu eens de Atlanticus speelt, dan weer het tegenovergestelde.”

Kortom, “eenvoudiger zal de omgang met Frankrijk in de toekomst niet worden”, zo voorspelt de Frankfurter Allgemeine dan ook.

Die Welt.de
Eine Entscheidung für Stärke und Reformen

Sueddeutsche.de
Sarkozy, der Sieger

FAZ.NET
Sprunghaft, opportunistisch und ruppig

Spiegel Online
Deutschland hofft auf Schub für Europa

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger