Verwarring tussen Merkel en Sarkozy over Roma
Duitsland ontruimt geen Roma-kampen maar zet wel mensen uit

Achtergrond - 17 september 2010

De EU-top van regeringsleiders eindigde gisteren in een merkwaardig misverstand. President Sarkozy beweert dat kanselier Merkel hem vertelde dat Duitsland ook Roma-kampen gaat ontruimen. Volgens Merkel heeft zij dat nooit gezegd en zijn maatregelen zoals in Frankrijk in strijd met de Duitse grondwet. Maar wat doet Duitsland met de Roma?

Verwarring tussen Merkel en Sarkozy over Roma
© Council of the European Union
Tijdens de EU-top begrepen Merkel en Sarkozy elkaar niet helemaal.

In Duitsland wonen naar schatting ongeveer 130.000 Roma, aldus een rapport van het Berlin Institut. 70.000 Roma hebben een Duits paspoort en wonen al langer in het land. Ongeveer 50.000 mensen kwamen tijdens de laatste decennia naar Duitsland. De meesten waren op de vlucht voor de oorlogen in Bosnië en Kosovo. Een onbekend aantal verblijft illegaal in Duitsland.

In april 2010 sloot Duitsland een akkoord met Kosovo waardoor 12.000 gevluchte leden van Roma-minderheden het land moesten verlaten. Ze behoren tot een Albanees sprekende minderheid die cultureel van de Roma verschillen. Amnesty International protesteerde tegen de uitzetting van deze minderheid. Amnesty vreest dat de Roma bij terugkomst gediscrimineerd of zelfs vervolgd worden.

EU-top

De EU-top in Brussel ging eigenlijk over economisch en buitenlands beleid maar de regeringsleiders hielden zich meer bezig met de uitzetting van Roma door Frankrijk. Volgens de Fransen keren de Roma vrijwillig terug omdat ze een premie ontvangen. Dit ligt gevoelig omdat Frankrijk ze uitzet naar het land van herkomst: Roemenië en Bulgarije. Deze landen zijn lid van de Europese Unie. Binnen de Unie moet vrij verkeer van personen en goederen mogelijk zijn.

De top werd gekenmerkt door heftige discussies over het Franse beleid. President Sarkozy sprak ook met Angela Merkel. Daarna kwam hij met de aankondiging dat ook Duitsland Roma-kampen ging ontruimen. Merkel spreekt dat tegen: “tijdens de Raad en in gesprekken met de Franse president Sarkozy is in het geheel niet gesproken over vermeende Roma-kampen in Duitsland, om nog maar te zwijgen over ontruiming”, zo meldt weekblad Die Zeit.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger