Verrassende verkiezingsuitslag
Nieuws

Achtergrond - 19 september 2005

(19 september 2005) De Duitse Bondsdagverkiezingen hebben gisteren geen eenduidige uitslag opgeleverd. De rood-groene regeringscoalitie van bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) is haar meerderheid kwijt, maar de belangrijkste oppositiepartijen CDU/CSU en FDP hebben te weinig winst geboekt om in de gewenste zwart-gele coalitie het stokje van rood-groen over te nemen. Zowel Schröder als zijn uitdager Angela Merkel (CDU/CSU) maken nu aanspraak op het kanselierschap.

Om kwart voor één gisternacht werd de voorlopige officiële verkiezingsuitslag bekendgemaakt. Daarin bleef het percentage stemmen op de CDU/CDU steken op 35,2 procent, waarmee zij zich niettemin de grootste partij mocht noemen. De SPD kwam met 34,3 procent op bijna één procentpunt minder uit. Bij de vorige Bondsdagverkiezingen in 2002 haalden beide partijen met 38,5 procent nog een evenhoog percentage stemmen.

De liberale FDP boekte als enige partij duidelijk winst ten opzichte van de peilingen en eindigde op 9,8 procent, tegenover 7,4 procent drie jaar geleden. Nieuwkomer Die Linkspartei.PDS haalt met 8,7 procent de kiesdrempel op haar gemak en stijgt zelfs uit boven regeringspartner Bündnis 90/Die Grünen, die met 8,1 procent van de stemmen de kleinste fractie in de Bondsdag wordt. Daarmee doet deze partij het iets slechter dan in 2002, toen ze uitkwam op 8,6 procent van de stemmen.

De opkomst bedroeg 77,7 procent, hetgeen iets lager is dan die van drie jaar geleden. Toen maakte bijna 80 procent van de Duitse kiesgerechtigden de gang naar de stembus.

Over twee weken moet nog één kiesdistrict in Dresden stemmen. Pas daarna wordt de verkiezingsuitslag werkelijk officieel. De verkiezingen zijn daar uitgesteld in verband met de dood van een NPD-kandidate. De ruim tweehonderdduizend stemgerechtigden kunnen de voorsprong van de CDU/CSU op de SPD echter op geen enkele wijze ongedaan maken.

In de peilingen, die sinds juni met regelmaat zijn gehouden, kreeg de CDU/CSU nooit minder dan 40 procent van de stemmen. In de eerste uitslagen, die gisteravond klokslag 18.00 uur werden gepresenteerd, bleven daarvan 37 procent over. In de loop van de avond daalde die uitslag nog bijna twee procentpunten. Niettemin komt de nieuwe bondskanselier traditioneel uit de grootste fractie in de Bondsdag - en dat is de CDU/CSU hoe dan ook.

De huidige kanselier Schröder, wiens SPD het in de officiële uitslag juist beter heeft gedaan dan de peilingen vooraf voorspelden, is tot op heden echter niet van plan plaats te maken voor zijn oppenente.

Achtergronden van de verkiezingen en de verkiezingsavond leest u in ons verkiezingsdossier.

Spiegel Online
Kanzler werden - aber wie?

FAZ.NET
Ein Debakel - Was für ein Sieg

Süddeutsche.de
Momente eines Wahlabends

Die Welt.de
Streit ums Kanzleramt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger