In de ban van de vogelgriep
Nieuws

Achtergrond - 24 oktober 2005

(24 oktober 2005) Nu de gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus Groot-Brittannië heeft bereikt, is heel Europa in opperste staat van paraatheid. Vandaag wordt in Canada een internationaal symposium gehouden om een gezamenlijke strategie uit te stippelen tegen de verdere verspreiding van het virus. Ook in Duitsland is inmiddels een ophokplicht ingevoerd en de verkoop van het medicijn Tamiflu opgeschort om grootschalige hamsterinkoop te voorkomen.

Om de vogels tegen het gevaarlijke H5N1-virus te beschermen geldt in Duitsland, net als in Nederland, een ophokplicht. Deze maatregel is van kracht tot 15 december, het einde van de vogeltrek. Vogelexperts denken dat vooral trekvogels uit Rusland, die op dit moment richting West-Europa trekken, de Duitse vogelpopulatie kunnen besmetten. In de omgeving van Moskou werden afgelopen zaterdag opnieuw met het virus besmette vogels ontdekt.

Jürgen Trittin, demissionair minister van Landbouw, heeft de Europese Unie gisteren gevraagd om de importmaatregelen, die een verdere verspreiding van de vogelgriep moeten tegengaan, te verscherpen. Volgens Trittin zal Duitsland zich “in Brussel inzetten om de import van gevogelte aan banden te leggen”. Eén dezer dagen zullen de Europese ministers van Landbouw hierover in Luxemburg vergaderen.

Tegenstanders van een algemeen importverbod op vogels vrezen dat een dergelijk verbod de illegale handel in exotische vogels in de hand zou werken. Deze vorm van handel zou moeilijk te controleren zijn en is daarom gevaarlijker dan de legale handel, waarbij vogels vóór levering eerst enkele weken in quarantaine verblijven.

Ondertussen is de Zwitserse chemiefirma Roche gestopt met het leveren van het griepmedicijn Tamiflu aan Duitsland. Volgens een woordvoerder nam het bedrijf deze maatregel om een grootschalige hamsterinkoop, “waarbij men niet weet waar de medicijnen heengaan”, tegen te gaan. Het bedrijf zal het medicijn pas weer leveren als de griepgolf Duitsland aandoet. De groothandel heeft inmiddels een dubbele hoeveelheid van het middel ingeslagen. In het geval van een epidemie draagt de fabrikant de zorg voor een tijdige levering, aldus de woordvoerder van Roche.

Alexander Müller, de Duitse staatssecretaris van Landbouw, verklaarde dat Duitsland de gemeenschappelijke strategie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), ondersteunt. “Het is in ieders belang, de uitbreiding zo snel en zo effectief mogelijk in te dammen”, aldus Müller.

FAZ.NET
Vorerst kein Tamilflu mehr in Deutschland
Neue Vogelgrippefälle in Rußland

Spiegel Online
Vogelgrippe weiter auf dem Vormarsch

Die Welt
Suche nach globaler Strategie gegen Vogelgrippe

ZDF.Heute.de
Experten brüten über Strategie gegen Vogelgrippe

Verbraucherschutzministerium.de
Eilverordnung Vogelgrippe  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger