‘Wat gaan ons de internationale debatten aan?’
Baden-Württembergse inburgeringstest ver van realiteit

Achtergrond - 24 januari 2006

(24 januari 2006) Baden-Württemberg krijgt veel kritiek te verduren op zijn recent ingevoerde inburgeringstest. Met een vragenlijst voor moslims geeft de zuid-Duitse deelstaat een eigenzinnige invulling aan zijn taak de federale immigratiewetgeving uit te voeren. De lijst kon rekenen op belangstelling uit heel Europa, maar speelt te weinig in op de alledaagse realiteit van de integratieproblematiek om als internationaal voorbeeld te fungeren.

De smalle theoretische basis van de vragenlijst en haar afstand tot de alledaagse realiteit in het immigratieland Duitsland vallen moeilijk te verhelen – ook als zij voortaan niet meer uitsluitend voor moslims wordt ingezet. Het praktisch nut van de leidraad is daarom twijfelachtig.

Dat is jammer, want ook onder Duitsers bestaat geen enigheid over de inhoud van ‘Duitse’ of ‘Europese’ waarden. Het door minister Rech geëiste “gesprek over de grondwet” is inderdaad belangrijk – maar niet alleen voor nieuwkomers en niet in de vorm van een eenzijdige ondervraging.

Carina de Jonge promoveert in München en schrijft regelmatig voor het Duitslandweb.

De inburgeringsvragenlijst in een artikel van Die Welt.de.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger