Crisisoverleg na vondst kat met vogelgriep
Nieuws

Achtergrond - 1 maart 2006

(1 maart 2006) De nationale crisisstraf voor de bestrijding van dierepidemiën is in Duitsland opnieuw bij elkaar gekomen nu blijkt dat een kat op Rügen is gestorven aan het vogelgriepvirus. Onderzocht wordt nog of het om de voor mensen gevaarlijke variant gaat. Intussen is de vogelgriep in vijf deelstaten geconstateerd.

Onduidelijk is of het gevaar voor mensen na de vondst van de kat groter is geworden. Er zijn geen gevallen bekend waar het H5N1-virus van kat op mens of van kat op kat werd overgedragen. Niettemin noemen experts de situaite zorgwekkend en dringen er op aan intiem contact met huisdieren te vermijden. In Mecklenburg-Vorpommern, de deelstaat waar de vogelgriep het eerst werd geconstateerd, wordt bezitters van huidieren dringend geboden hun katten binnen te houden en honden aan te lijnen. Ook wordt daar overwogen zwerfkatten te doden.  

De kat werd op zaterdagavond ziek. Zondagochtend vond de eigenaar het dier dood in huis. De kat zwierf veel vrij rond op het eiland. Vermoed wordt dat hij een of meerdere besmette vogels heeft gegeten. Het is de eerste keer dat in Europa het vogelgriepvirus bij een zoogdier is aangetroffen. Dat het van vogel op katachtigen kan worden overgedragen was wel bekend. In Azië is dat vaker voorgekomen.

Ondertussen heeft de vogelgriep ook Beieren bereikt. Eerder al werd het virus aangetroffen in Mecklenburg-Vorpommern, Baden-Württemberg, Brandenburg en Sleeswijk-Holstein. Het breidt zich ook uit naar andere Europese landen, waaronder Frankrijk, Griekenland, Oostenrijk, Italië, Slowakije, Slovenië en Hongarije.

ZDF Heute.de
Katze mit Vogelgrippe

Spiegel Online
Halter der Rügener Katze ohne Grippesymptome

FAZ.NET
Krisenstab berät über Konsequenzen

Süddeutsche Zeitung
"Tiere im Haus behalten"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger