Vogelgriep bereikt Duitsland
Nieuws

Achtergrond - 15 februari 2006

(15 februari 2006) Het vogelgriepvirus H5N1, dat ook voor mensen gevaarlijk kan zijn, heeft Duitsland bereikt. Op het eiland Rügen werd het virus bij twee dode zwanen geconstateerd. Volgens minister Horst Seehofer van Landbouw (CSU) bestaat er echter geen direct gevaar voor mensen.

Het Robert-Koch-Institut voor Volksgezondheid heeft de zwanen uit Rügen onderzocht. Voorzitter Reinhard Kurth waarschuwt voor overdreven angst of paniek. "Dode vogels die je in de natuur vindt, moet je niet aanraken, maar het eten van gevogelte is niet gevaarlijk", aldus Kurth. Het virus is tenslotte alleen bij wilde vogels geconstateerd.

De dode zwanen werden al op 8 februari door vakantiegangers op Rügen gevonden. Een eerste test wees uit dat ze besmet waren met het vogelgriepvirus. De proefmonsters worden nu verder onderzocht in een laboratorium in Engeland, maar de Duitse onderzoekers zijn er zeker van dat het virus Duitsland heeft bereikt.

Minister Seehofer heeft de ophokplicht voor al het pluimvee in Duitsland nu vervroegd naar komende vrijdag. Al eerder was, net als in Nederland, besloten de ophokplicht van 1 maart te vervroegen naar 20 februari. Op Rügen geldt de ophokplicht per direct. Daar worden in een gebied van drie kilometer omtrek van waar de zwanen gevonden zijn, alle pluimveebedrijven onderzocht. Het grootste gevaar is dat de vogelgriep van de trekvogels overspringt op het Duitse pluimvee.

Minister Seehofer heeft voor vandaag de nationale crisisstaf voor dierepidemieën bijeen geroepen om verdere maatregelen te bespreken met de deelstaatministers van Landbouw. Ook minister Ulla Schmidt (SPD) van Gezondheid is bij die bespreking aanwezig. Door de ontdekking van het vogelgriepvirus in Duitsland treedt nu ook een crisisplan van de Europese Unie in werking. EU-experts bespreken vandaag in Brussel mogelijke maatregelen.

Experts verwachtten al langer dat het vogelgriepvirus Europa zou bereiken, maar zijn verrast dat het zo snel ís gebeurd. In Oostenrijk, Italië en Griekenland zijn in het weekend ook dode trekvogels gevonden die waarschijnlijk met het H5N1-virus besmet waren.

Het vogegriepvirus kan gevaarlijk zijn voor mensen. In Azië zijn er al 91 mensen aan overleden. Nu de ziekte ook in Nigeria is uitgebroken, is het gevaar veel groter dat meer trekvogels met het virus Europa bereiken.

FAZ.NET
Tests bestätigen Vogelgrippe-Verdacht

Spiegel Online
Vogelgrippe erreicht Deutschland

ZDF Heute.de
Vogelgrippe-Verdacht in Deutschland 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger