Duitse bioboeren niet langer bevoorrecht
Nieuws

Achtergrond - 16 december 2005

(16 december 2005) Minister Horst Seehofer (CSU) van Landbouw en Consumentenbelangen wil de voorkeursbehandeling die in Duitsland geldt voor ecologische landbouw afschaffen. Ook wil hij de wettelijke beperkingen voor gentechniek versoepelen. Hiermee breekt hij radicaal met het beleid van zijn voorganger Renate Künast (Die Grünen).

Conventionele boeren zijn net zo belangrijk als biologische boeren, zo vindt Seehofer. "Een goede vertegenwoordiging van de consumentenbelangen gaat alleen als we samen met de landbouw werken, niet als we die tegenwerken", aldus de minister in een interview met de Berliner Zeitung. Zijn voorganger Künast wekte de indruk, zo zei hij verder in het interview, dat er een tegenstelling bestaat tussen landbouw en consumentenbelangen. Seehofer kondigde vervolgens aan de extra steun van de biologische landbouw af te schaffen.

Ook wil Seehofer het makkelijker maken genetisch gemanipuleerde planten te kweken. "We willen de gentechniek stimuleren", aldus de minister. "Genetisch gemanipuleerde planten worden wereldwijd steeds vaker gebruikt. Dat moet ook in Duitsland mogelijk zijn." Met de strenge wettelijke bepalingen die de rood-groene regering heeft opgesteld, was het kweken van dergelijke planten vrijwel onmogelijk.

De boeren zijn blij met het nieuwe beleid. "Wij voelen ons door Horst Seehofer weer serieuzer genomen", aldus Helmut Born van de Duitse Boerenbond. De voorkeursbehandeling van biologische boeren door rood-groen is fout geweest, zo vindt Born, "en het is positief dat de nieuwe regering deze fout corrigeert".

Die Grünen uiten echter scherpe kritiek op het afschaffen van hun beleid. "Bij de heer Seehofer komen consumentenbelangen helaas slechts op de derde plaats", aldus fractievoorzitter Reinhard Loske. Ook de "knieval voor de gentechniek-industrie" vindt Loske "fataal", omdat de risico's ervan nog "totaal onduidelijk" zijn.

Berliner Zeitung
Seehofer hat Öko satt

Spiegel Online
Kein Bonus für Bio

ZDF Heute.de
Seehofer will Bevorzugung von Biolandbau beenden

Die Welt
Seehofer: Konventionelle Bauern genauso wichtig wie Ökobauern

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger