Minister roept op Duitse producten te kopen
Nieuws

Achtergrond - 10 augustus 2005

(10 augustus 2005) De Duitse minister van Landbouw en Consumentenbelangen Renate Künast (Bündnis 90/Die Grünen) roept consumenten in Duitsland opnieuw op Duitse producten te kopen om de economie te stimuleren. Begin deze week kreeg de minister zware kritiek van het bedrijfsleven op haar oproep, omdat zij hiermee de Duitse economie zou schaden.

Minister Künast zei afgelopen zondag in een gesprek met de krant Bild am Sonntag dat iedereen in Duitsland iets kan doen tegen de werkloosheid in het land door vaker stil te staan bij het eigen koopgedrag en na te denken over "waar producten gemaakt worden." Babypoppen komen uit China en gympen uit Vietnam, "maar dat is ook allemaal van Duitse producenten te krijgen", aldus de minister. De mentaliteit die ertoe leidt dat mensen altijd op zoek zijn naar koopjes "leidt tot één van de grootste economische schadeposten van dit land en maakt veel arbeidsplaatsen kapot."

De uitspraken van de minister leidden tot veel kritiek van het bedrijfsleven. De branchevereniging van de Duitse detailhandel HDE noemde de argumenten van de minister "goedkoop boerenbedrog". De overkoepelende industrie-organisatie BDI waarschuwde de minister ervoor dat haar uitspraken de Duitse economie, die zeer van de export afhankelijk is, veel schade kunnen berokkenen. "Wat is de consequentie voor Duitsland als Japanners en Amerikanen geen Duitse auto's meer kopen en als andere landen geen Duitse merken meer bestellen?" Ook is de oproep "volledig onzinnig" als men bedenkt hoeveel buitenlandse onderdelen er in producten verwerkt worden waar 'made in Germany' op staat, aldus de BDI.

Künast is niet onder de indruk van de kritiek. Ze wil helemaal geen boycot van buitenlandse producten, zo liet ze weten. Het gaat haar er om dat consumenten zich bewuster zijn van de consequenties van hun koopgedrag. "Duitse klanten moeten ook bereid zijn voor Duitse agrarische produkten meer te betalen", aldus de minister. Anders heeft het helemaal geen zin meer "hier aardbeien of wijn te planten".

Spiegel Online
Künast verteidigt ihre Vorschläge

Handelsblatt
Künast verärgert die Wirtschaft

ZDF Heute
"Deutschtümelnde Kaufappelle"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger