Toestand Duitse bossen zeer slecht

Achtergrond - 8 december 2004

(8 december 2004) Het gaat erg slecht met de Duitse bossen. Vandaag presenteert minister van Landbouw Renate Künast (Die Grünen) het jaarrapport over de toestand van de bossen in Duitsland. Daaruit blijkt dat die nog nooit eerder zo beschadigd zijn geweest. De grootste boosdoeners zijn de hete zomer van 2003 en de uitstoot van schadelijke stoffen.

Vooral beuken, eiken en sparren hebben zeer te lijden gehad. Zij hebben nog nooit zoveel bladeren en naalden verloren als in dit jaar. De schade was deels verwacht na de droge zomer van 2003. Maar de verzuring van de grond, een verstoorde voedselkringloop en beschadigde wortelsystemen hebben de bomen nog meer verzwakt. In Rijnland-Palts en in het Zwarte Woud is de grond soms zuurder dan azijn of citroenzuur. Daardoor sterven de wortels en kunnen er zelfs giftige metaal-ionen in het drinkwater terechtkomen.

Minister Künast zal het rapport vanmiddag in de ministerraad presenteren. Zij heeft vanmorgen op de Duitse televisie iedereen opgeroepen zich milieubewuster te gedragen. “Dat is nu veel makkelijker dan twintig jaar geleden. Er is het Kyoto-protocol, de wet voor hernieuwbare energie, er zijn meer mogelijkheden energie te besparen, auto’s met minder uitstoot van schadelijke stoffen, beter geïsoleerde bouwstoffen en biologisch voedsel dat met mest zonder stikstof wordt geteeld.”

Ondanks hun slechte toestand behoren de Duitse bossen als het gaat om de houtvoorraad nog wel tot de Europese top. Duitsland heeft een houtvoorraad van 3,4 miljard kubieke meter. In de deelstaten Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg en Nedersaksen valt de schade mee. Daar is een groot deel van de bossen nog gezond.

Süddeutsche Zeitung
So schlecht wie nie

Die Welt
Den Wäldern geht es sehr schlecht

Der Spiegel
Waldschäden so groß wie nie zuvor

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger