Europese Commissie wil sancties tegen Duitsland
Nieuws

Achtergrond - 2 maart 2006

(2 maart 2006) De Europese Commissie wil de procedure aanscherpen tegen de aanhoudende Duitse overschrijding van het stabiliteitspact. Ze deed daartoe een voorstel aan de Europese raad van ministers van Financiën (Ecofin). Duitsland reageert opvallend bereidwillig.

Als Ecofin de Commissie volgt, krijgt Duitsland bij de bekendmaking van de staatsbegroting voor 2007 in juli al sancties opgelegd. Die moeten het land dwingen nog meer te sparen. Bovendien moet de Duitse regering zich dan onderwerpen aan regelmatige controles van Brussel.

Berlijn reageert opvallend inschikkelijk op het voornemen van de Europese Commissie en gaat ermee akkoord, omdat de geloofwaardigheid van het stabiliteitspact voor haar “van grootste betekenis” is, aldus minister Peer Steinbrück van Financiën (SPD).

Duitsland heeft in 2005 voor het vierde achtereenvolgende jaar niet voldaan aan de Europese begrotingsnormen. Het stabiliteitspact eist dat het begrotingstekort onder 3 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) blijft. In Duitsland lag het tekort afgelopen jaar op 3,3 procent. De Duitse regering rekent erop dat ze zich met een geschat begrotingstekort van 2,5 procent volgend jaar aan de stabiliteitsnorm kan houden. Daar moet vooral de btw-verhoging die volgend jaar ingaat voor zorgen.

In de herfst van 2003 kwam het tot een grote ruzie tussen enerzijds de Europese Commissie en de Nederlandse minister Zalm van Financiën en anderzijds Frankrijk en Duitsland. Beide landen dreigden zich in 2004, tot grote ergernis van Zalm, voor de derde keer niet aan het stabiliteitspact te houden. President Chirac en bondskanselier Schröder (SPD) wisten Ecofin echter zover te krijgen geen sancties tegen hun landen in te stellen.

Vervolgens is een procedure tegen Duitsland ingesteld, maar wist het land sancties van Europa telkens te voorkomen. In maart 2005 besloot de Europese Commissie de regels van het stabiliteitspact soepeler te hanteren en niet meer automatisch sancties op te leggen. Ook dit jaar had Duitsland nog respijt gekregen.

Uit angst dat het volgend jaar weer mis gaat, eist de Commissie nu meer controle op de Duitse overheidsfinanciën. De Europese ministers van Financiën moeten het voorstel dan wel op 14 maart met tweederde meerderheid goedkeuren.

FAZ.NET
Brüssel verschärft Defizitverfahren gegen Berlin

Spiegel Online
EU will Defizitverfahren gegen Deutschland verschärfen

Frankfurter Rundschau Online
Kommentar: Schöne Geschichte

Die Welt.de
Deutschland stärkt den Stabilitätspakt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger