Aanklacht tegen ministers vanwege Stabiliteitspact
Nieuwsflash

Achtergrond - 8 januari 2004

(8 januari 2004) Europees commissaris voor Monetaire Zaken Pedro Solbes wil een klacht indienen bij het Europese Gerechtshof tegen de Raad van Europese ministers van Financiën. Deze ministerraad besloot in november Duitsland en Frankrijk geen sancties op te leggen voor het niet naleven van het stabiliteitspact. Eventuele sancties zouden de conjuncturele opleving in beide landen in gevaar kunnen brengen. Solbes, hierin gesteund door de juridische dienst van de EU-Commissie, stelt dat de ministers niet bevoegd waren om deze beslissing te nemen.

Volgens Solbes was de beslissing van de ministers van Financiën vooral van politieke aard. "Maar wij zijn een rechtsgemeenschap en de regels moeten worden nageleefd." De EU-commissaris is bang dat het besluit van de ministerraad een precedent schept voor problemen die zich in de toekomst kunnen voordoen. "Ook als de beslissing tegen de regels in genomen is, krijgt ze geldigheid wanneer we geen klacht indienen", aldus de juristen van de Europese Commissie.

Solbes wil niet dat het stabiliteitspact wordt losgelaten, maar vindt wel dat het beter moet kunnen inspelen op de specifieke economische problemen van de verschillende lidstaten. Tegelijkertijd wil hij niet dat het stabiliteitspact wordt veranderd. Het gaat hem om de autoriteit van de Europese Commissie, die moet worden verbeterd. Een proces voor het Europese Gerechtshof kan hierin duidelijkheid verschaffen, aldus Solbes.

Ook de vice-president van de Bundesbank Stark is tegen een aanpassing van het stabiliteitspact. "We kunnen de regels niet veranderen als er problemen zijn. Dat zou de geloofwaardigheid van de Monetaire Unie nog verder beschadigen." De Duitse minister van Financiën Hans Eichel is er steeds van uit gegaan dat de Commissie de ministerraad niet zou aanklagen. Volgens hem heeft Duitsland de regels van het stabiliteitspact helemaal niet geschonden. "Het pact verplicht niet tot een verscherping van de procedure, maar is een niet-bindende bepaling." De raad heeft volgens Eichel het recht aanbevelingen van de Commissie af te wijzen.

Die Welt
Finanzministern droht EU-Klage

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Solbes erwägt Klage wegen Defizitüberschreitung

Financial Times Deutschland
EU-Juristen empfehlen Klage gegen Defizitsünder

Süddeutsche Zeitung
Experten der Kommission halten Stabilitätspakt-Klage für möglich

Börsen-Zeitung
Stütze für Solbes im Defizitstreit

Zie ook:
Eichel trotseert stabiliteitspact

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger