Geen Europese maatregelen tegen Duitsland
Nieuws

Achtergrond - 15 december 2004

(15 december 2004) De Europese Commissie zal geen maatregelen nemen tegen Frankrijk en Duitsland voor overschrijding van het Europese Stabiliteitspact. Dat betekent dat beide landen, die in 2004 weer niet aan de regels voor het begrotingstekort hebben voldaan, gevrijwaard blijven van miljardenhoge boetes.

Met het besluit de procedure te stoppen die tegen Frankrijk en Duitsland liep, geeft de Commissie aan de toezeggingen uit Berlijn en Parijs zich komend jaar te zullen houden aan de eisen van het Stabiliteitspact te vertrouwen. Die houden onder andere in, dat het begrotingstekort niet meer dan 3 procent van het Bruto Binnenlands Product mag bedragen. De Spanjaard Joaquin Almunia, in de nieuwe Europese Commissie commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, wees er wel op dat de Franse en Duitse economische situatie nog altijd kwetsbaar is. “Mochten de maatregelen ter verbetering van de economie hun doel missen, dan moet de Commissie de Europese Raad een verscherping van de controle op het economisch beleid aanbevelen”, aldus Almunia. In de Commissie wordt er grote waarde aan gehecht dat van dit besluit geen precedentwerking uitgaat.

De facto lag de procedure tegen beide landen al een jaar in de ijskast. De ministers van Financiën van de Europese lidstaten hadden dit, tegen de wil van de Europese Commissie, in november 2003 besloten. Het Europees Gerechtshof heeft zich over het belangenconflict gebogen en in juli 2004 vastgesteld, dat de ministers hiertoe niet het recht hadden. Niettemin deed het hof geen uitspraak over hoe de zaak moest worden opgelost. Met de jongste aanbeveling van de Commissie is daarom ook een voorlopig eind gekomen aan het ontstane rechtsvacuüm tussen Commissie en de ministers.

De Duitse minister van Financiën Hans Eichel (SPD) uitte zich verheugd over het besluit: “De Commissie erkent hiermee, dat het Duitse financiële beleid ook onder zeer moeilijke economische omstandigheden op de goede weg is en zich volgend jaar weer zal houden aan de Europese voorschriften”. De oppositie in Duitsland reageerde daarentegen met scherpe kritiek op het besluit. De woordvoerders voor economie van CDU/CSU en de FDP beschuldigden Eichel van “uitholling” van de Europese criteria. “Het Stabiliteitspact is dood”, aldus de CDU-woordvoerder. Met dit besluit zou de Commissie volgens hem hebben ingestemd met het ten grave dragen van het Stabiliteitspact.

Die Welt
Keine Defizit-Strafen gegen Deutschland

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Europäische Kommission läßt Defizitverfahren ruhen

Berliner Zeitung
EU verschont Deutschland und Frankreich

Financial Times Deutschland
EU-Defizitentscheidung macht Eichel froh

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger