Merkel: 'Minder Europa kan meer zijn'
Nieuws

Achtergrond - 10 mei 2006

(10 mei 2006) Kanselier Angela Merkel is tegen overhaaste beslissingen om alsnog tot een Europese grondwet te komen. Zij plant liever een lange-termijn strategie, waarbij ook gekeken wordt naar de grenzen van de Europese Unie. Met haar Europarede zette Merkel gisteren de toon voor het Duitse EU-voorzitterschap van volgend jaar.

Merkel sprak zich in Berlijn uit voor een sterkere Europese Unie. De toekomst van de Europese grondwet noemde zij onzeker, maar ze pleitte voor overeenstemming tussen de lidstaten over de "grondwaarden" van de EU. De verantwoordelijkheden tussen EU en lidstaten moeten nieuw worden georganiseerd, aldus Merkel, en daarbij speelt minder bureaucratie een belangrijke rol. Tijdens het Duitse voorzitterschap, dat op 1 januari 2007 begint, wil ze daarom niet alleen maar nieuwe wetten aannemen, "maar ook eens een keer wat afschaffen". "Minder Europa kan meer Europa zijn."

Merkel wil tevens dat de EU duidelijker is ten aanzien van de toetredingswensen van mogelijke nieuwe lidstaten als Servië-Montenegro, Macedonië, Albanië en Kroatië. "Elke uitbreiding staat op gespannen voet met een verdieping van de integratie van Europa", aldus de Duitse kanselier. De EU moet daarom duidelijk aangeven waar haar grenzen liggen. Overigens doelde zij hiermee niet op Turkije. Ze benadrukte dat Europa al zijn beloftes moet houden. Merkel en de CDU hebben zich tot nog toe altijd tegen de toetreding van Turkije uitgesproken en zagen meer in een 'geprivilegieerd partnerschap'. Verwacht wordt dat Merkel morgen in een regeringsverklaring meer over Turkije zal zeggen.

Merkel sprak zich tevens uit voor meer onderzoek en innovatie in Europa, vooral gezien de snelle economische groei in China en India. Er moeten "Europese kampioenen" opstaan in het bedrijfsleven, aldus de kanselier. Daarmee doelde ze op tendensen in Frankrijk en Spanje om eigen bedrijven te beschermen voor overnames door andere Europese ondernemingen. Om de Europese economie te stimuleren kan ook menig EU-regel worden afgeschaft, aldus Merkel. 

Een ander punt waar Merkel volgend jaar aandacht aan wil besteden is het Europese energiebeleid. De toegang tot energiebronnen noemde ze "één van de spannendste vragen" voor de toekomst. "We moeten ervoor zorgen dat de EU-landen onderling geen grondstoffen voor elkaars neus wegkapen."

Merkel hield haar rede ter gelegenheid van de viering van de Europadag. Op 9 mei wordt door de EU-instituties traditioneel de 'geboorte' van de Europese Unie gevierd. Op die dag in 1950 hield de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schumann een toespraak waarin hij zijn visie op een verenigd Europa gaf.

Uit een opiniepeiling van onderzoeksbureau Forsa blijkt overigens dat het merendeel van de Duitse bevolking nog steeds in het belang van de Europese Unie gelooft. De helft van de Duitsers zegt dat Europa het afgelopen jaar voor hen belangrijker is geworden. Nog steeds is 61 procent voor de Europese grondwet, die door het 'nee' van Frankrijk en Nederland vorig jaar niet kon worden aangenomen.

Spiegel Online
"Weniger Europa kann mehr sein"

ZDF Heute.de
Merkel setzt bei EU-Verfassung auf Zeit

Die Welt
Merkel: "Die EU muß klären, wo die Grenzen Europas liegen"

Stern
Deutsche glauben an Europa

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger