Merkel blijft kritisch over Turkije
Nieuws

Achtergrond - 6 oktober 2006

(6 oktober 2006) Kanselier Angela Merkel blijft kritisch over de Turkse toetreding tot de Europese Unie (EU). Dat bleek gisteren tijdens haar bezoek aan de Turkse premier Tayyip Erdogan. Die hoopt juist dat Duitsland als het volgend jaar EU-voorzitter is, de Turkse toetreding steunt.

“Om vrede in de wereld te bereiken, moeten we Europa tot een globale macht maken en daaraan kan Turkije een belangrijke bijdrage leveren”, aldus Erdogan gisteren in Ankara tijdens een diner met Angela Merkel. Erdogan maakte duidelijk dat hij van Merkel steun hoopt te krijgen voor de toetreding van Turkije, als Duitsland komend voorjaar EU-voorzitter is. Dat toetredingsproces lag de laatste tijd weer stil.

Merkel liet zich echter niet uit de tent lokken. Ze benadrukte dat de onderhandelingen “open” worden gevoerd, maar dat toetreding niet gegarandeerd is. Merkel is altijd kritisch geweest over de Turkse toetreding en pleitte vorig jaar nog voor een ‘geprivilegieerd partnerschap’, waarbij Turkije geen volledig lid van de EU is. Als voorzitter van de EU zal ze komend voorjaar echter wel de toetredingsonderhandelingen, die vorig jaar zijn begonnen, moeten voeren. Turkije voldoet volgens de kanselier nog niet aan de gestelde eisen. Ze herhaalde gisteren haar voorwaarden: vrije handelsbetrekkingen en een oplossing van de kwestie-Cyprus.

Het eiland Cyprus is al jaren oorzaak van strijd. In 1974 bezette Turkije het noordelijk deel van het eiland, maar dat wordt door geen enkel land erkend. Turkije wil dat de EU de isolatie van dat Turkse deel opheft. Merkel herhaalde gisteren de EU-eisen: Turkije moet haar havens en vliegvelden eerst openen voor de Grieks-Cyprioten, voordat verder gepraat kan worden.

Merkel en Erdogan spraken ook over de integratie van Turken in Duitsland en over de mogelijkheid Turkse imams in Duitsland op te leiden. De kanselier prees de economische samenwerking tussen beide landen. Met Merkel was een Duitse handelsdelegatie van twintig managers meegereisd, die in Turkije zaken gaan doen.

Vandaag ontmoeten Merkel en Erdogan joodse, Armeense, islamitische en christelijke vertegenwoordigers in Istanbul om de “dialoog tussen de culturen” te bevorderen.

Spiegel Online
Merkel mahnt Lösung im Zypern-Streit an

Welt Online
Erdogan und Merkel im Mondschein

Tagesspiegel.de
Merkel: Verhandlungen mit Türkei offen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger