Duitslandweb logo Duitslandweb

Handelsmissie Beieren: Samenwerking intensiveren

Achtergrond - 7 april 2016 - Auteur: Rosa Pelser

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen volgende week een werkbezoek aan de Duitse deelstaat Beieren. Het koninklijk paar gaat naar de steden München, Neurenberg en Erlangen. Minister Ploumen van Buitenlandse Handel begeleidt gelijktijdig een handelsmissie naar de Duitse deelstaat. Ongeveer honderd bedrijven reizen mee.

Handelsmissie Beieren: Samenwerking intensiveren
© DPA/Daniel Kalker
Het Albrecht Dürer Haus in Neurenberg

Consul-generaal Peter Vermeij in München is blij met de handelsmissie naar zijn deelstaat. Volgens hem liggen er in Zuid-Duitsland nog veel kansen voor Nederlandse bedrijven. “De blik van Beieren is nog erg naar het zuiden gericht, naar landen in hetzelfde spraakgebied, zoals Oostenrijk en Zwitserland. Daar voelt men zich thuis en is er veel te vinden. Verhoudingsgewijs heeft Nederland hier nog weinig voet aan de grond. Dat is bijvoorbeeld in Noordrijn-Westfalen heel anders.”

Beieren is een van de meest welvarende deelstaten van Duitsland. Samen met Baden-Württemberg is het de motor van de Duitse economie. Belangrijke sectoren zijn er de auto-industrie, de high-tech en de medische industrie.

Economie en cultuur

De handelsmissie staat in het teken van ‘de economie van de toekomst’ en richt zich op de sectoren high-tech, agrifood en logistiek. Veel Nederlandse bedrijven, zoals Rabobank en FrieslandCampina, reizen mee. Ook steden als Utrecht, Venlo, Den Haag en Amsterdam sturen vertegenwoordigers mee.

Willem-Alexander en Máxima bezoeken naast bedrijven als Siemens en BMW ook een aantal culturele instellingen. Vermeij: “Er is gekozen voor een brede invalshoek, die recht doet aan de betrekkingen tussen Nederland en Beieren, die zich over vele gebieden uitstrekken.”

Beieren is qua oppervlakte de grootste deelstaat van Duitsland en een van de meest welvarende. De Beierse economie behoort tot een van de snelstgroeiende van Duitsland. In 2015 had de deelstaat een aandeel van 18 procent in de Duitse economie. De technologische industrie is een belangrijke sector. In Beieren en Baden-Württemberg bedraagt de omzet in deze sector ongeveer 400 miljard euro per jaar. 

Elk jaar brengt het koninklijk paar een werkbezoek aan een of meerdere Duitse deelstaten. In 2013 bezochten ze Hessen en Baden-Württemberg, in 2014 Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen en vorig jaar de noordelijke deelstaten Sleeswijk-Holstein en Hamburg.  

Caravaggisten-tentoonstelling

Willem-Alexander en Máxima beginnen hun bezoek woensdag 13 april in München, waar ze de ‘Holländer-Saal’ in de Alte Pinakothek heropenen na een renovatie. Hier hangen schilderijen van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw, zoals Rembrandt en Frans Hals. Het museum heeft ook werken van Nederlandse caravaggisten, zoals Gerard van Honthorst en Matthias Storm.

Het Centraal Museum in Utrecht tekent in bijzijn van het koninklijk paar een overeenkomst met de Bayerische Staatsgemäldesammlungen voor een gezamenlijke caravaggisten-tentoonstelling in 2018 en 2019. Het caravaggisme is een kunststroming die zich baseert op het werk van de Italiaanse schilder Caravaggio. In Nederland was Utrecht het centrum van de stroming en het Centraal Museum bezit nog altijd een grote collectie schilderijen.

Bezoek Seehofer

Ook bezoeken de koning en koningin in München de Beierse minister-president Horst Seehofer. Seehofer was de laatste maanden regelmatig in het nieuws vanwege zijn kritiek op het vluchtelingenbeleid van Merkel. Willem-Alexander houdt een toespraak tijdens de lunch in de residentie van de Staatskanzlei.

Op donderdag bezoeken Willem-Alexander en Máxima de noordelijker gelegen steden Erlangen en Neurenberg. Daar was Vermeij veel aan gelegen: “Het programma van het koninklijk paar doet op deze manier ook recht aan de diversiteit van Beieren. Er zijn namelijk grote verschillen tussen de regio’s.”

De regio rondom Erlangen staat bekend als centrum van de medische technologie. Hier hebben zich ongeveer 180 bedrijven gevestigd die zich bezighouden met onder meer röntgentechnologie en e-health. De koning en koningin brengen een bezoek aan Siemens Healthcare, waar medische scanapparatuur (MRI) geproduceerd wordt.  

Neurenberg

Het koninklijk paar eindigt zijn werkbezoek in Neurenberg. Hier bezoeken ze het justitiepaleis, en Saal 600, waar na de oorlog het beroemde proces van Neurenberg plaatsvonden. In dit proces werden kopstukken van het nazi-regime berecht. De koning opent 19 april het nieuwe gebouw van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Met een bezoek aan het Memorium en Saal 600 in Neurenberg willen de organisatoren de historische en actuele verbondenheid van Nederland en Duitsland op het gebied van internationaal recht tonen.  

In het voormalig huis van kunstenaar Albrecht Dürer (1471-1528) openen zij een tentoonstelling. Onder de tentoongestelde werken is een portret van Erasmus, dat hij in Nederland maakte. Het huis en de werkplaats van Dürer zijn nog vrijwel intact. In de werkplaats is te zien met welke druktechnieken en materialen Dürer zijn beroemde kopergravures en houtsnedes maakte. 

De bedrijven die deelnemen aan de handelsmissie bezoeken dezelfde steden, en zullen daar deelnemen aan thematische seminars en bedrijfsbezoeken.   

Voor een geslaagde samenwerking moeten Nederlandse bedrijven volgens Vermeij vooral goed voorbereid deze kant op komen. “Nederlandse bedrijven moeten hun huiswerk hebben gedaan, zorgen dat alle cijfers op orde zijn, tot achter de komma. Eerst investeren in het basiscontact is heel belangrijk. Ik hoop dat na deze missie de bedrijven in Beieren denken: aan Nederlanders kun je werkelijk wat hebben.”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger