Duitslandweb logo Duitslandweb

Koningspaar bezoekt Rijnland-Palts en Saarland

Achtergrond - 9 oktober 2018 - Auteur: Marja Verburg

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen van woensdag tot en met vrijdag een werkbezoek aan de deelstaten Rijnland-Palts en Saarland. Met hen mee reist een handelsmissie onder leiding van minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Thema’s zijn digitalisering, eHealth en ouderenzorg.

Koningspaar bezoekt Rijnland-Palts en Saarland
© dpa
Máxima en Willem-Alexander in Saksen-Anhalt in 2017

Rijnland-Palts en Saarland hebben veel aandacht voor medische zorg, en speciaal voor zorg voor ouderen. De deelstaten geven in vergelijking met andere Duitse regio’s relatief veel geld uit aan medische zorg, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de handelsreis organiseert. Ze hebben te kampen met vergrijzing, maar zeker in het heuvelachtige Rijnland-Palts speelt ook mee dat zieken en ouderen op het platteland moeilijk bereikbaar zijn.

De deelstaten willen daarom investeren in goede thuiszorg, betrouwbare zorg op afstand en het behoud van kleine, regionale ziekenhuizen. Omdat Duitsland nog een inhaalslag te maken heeft op het gebied van digitalisering, zien Nederlandse bedrijven er kansen. Nederland geldt juist als een van de koplopers op het gebied van ICT in de zorg, meldt de RVO.

Rijnland-Palts zoekt bijvoorbeeld samenwerking met Zeeland, schrijft de Wiesbadener Kurier. In de Nederlandse provincie bemoeilijkt niet het heuvellandschap maar het water de bereikbaarheid van mensen die zorg nodig hebben. Van elkaars oplossingen kunnen ze leren, aldus de lokale Duitse krant en haalt als voorbeeld het ziekenhuis in Vlissingen aan, dat mede door een crowdfunding-actie voor de stad en de regio kon worden behouden.

Smart industry

Naast de zorg is de digitalisering van de industrie een belangrijk thema van het koninklijk bezoek. Willem-Alexander en Máxima spreken woensdag tijdens een boottocht over de Rijn met Nederlandse en Duitse vertegenwoordigers van havenbedrijven en de industrie over innovatie in de binnenvaart. Daarna bezoeken ze een wijngaard aan de Moezel, waar ze over technologie in de wijnbouw worden geïnformeerd.


Rijnland-Palts en Saarland, in het zuid-westen van Duitsland, grenzen aan Frankrijk en Luxemburg. Saarland - hoofdstad Saarbrücken - is qua oppervlakte de kleinste Duitse deelstaat. Het heeft 1 miljoen inwoners. Rijnland-Palts - hoofdstad Mainz - ligt in de ranglijst qua grootte en economie zo’n beetje in het midden. Het heeft 4 miljoen inwoners. De deelstaten maken allebei een overgangsproces van oude industrie naar digitale economie door. In Rijnland-Palts ontvangt SPD-minister-president Malu Dreyer het koningspaar, in Saarland CDU’er Tobias Hans.

Op vrijdag gaat het aan de Universiteit Saarbrücken in Saarland, de deelstaat die afscheid heeft moeten nemen van zijn traditionele mijnbouw, over veilige en digitale industrie. Nederlandse en Duitse ondernemers spreken over digitale ontwikkelingen in de maakindustrie, cyber security en smart industry - in Duitsland Industrie 4.0 genoemd. Nederland heeft een landelijk programma voor smart industry opgezet, om sectoren en bedrijven slimmer te laten samenwerken. Daarbij zijn onder meer de Kamer van Koophandel, de Metaalunie, TNO en EZ betrokken. Samenwerking met Duitsland is hierbij van groot belang, benadrukt de RVO, om te kunnen concurreren met de VS en China.

Het koningspaar krijgt niet alleen praktijkvoorbeelden te zien van de slimme inzet van ICT: tijdens het diner donderdagavond in Schloss Saareck geven de Duitse filosoof Richard David Precht en de Nederlandse historicus en journalist Rutger Bregman - auteur van ‘De geschiedenis van de vooruitgang’ - hun toekomstvisie op de verhouding tussen mens en machine.  

Marx

In Trier bezichtigen Willem-Alexander en Máxima donderdag de stadspoort uit de Romeinse tijd, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, en ze gaan naar een tentoonstelling over Karl Marx. Duitsland viert dit jaar de 200e geboortedag van de grondlegger van het marxisme. Trier, de geboortestad van Marx, heeft begin dit jaar een reusachtig standbeeld van de beroemde stadgenoot cadeau gekregen van China. Het is een van de opmerkelijkste uitingen van het Marx-jaar.

De handelsreis naar Rijnland-Palts en Saarland is het zesde werkbezoek van het koningspaar aan Duitsland sinds Willem-Alexander in 2013 koning werd. Samen met Máxima heeft hij na deze reis twaalf van de zestien deelstaten bezocht. De aanwezigheid van de koning opent deuren: Duitse bedrijven zijn extra gemotiveerd om aan een handelsmissie deel te nemen als ze het koningspaar kunnen ontmoeten, vertelde een van de betrokkenen bij het bezoek aan de Oost-Duitse deelstaten Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt van vorig jaar aan Duitslandweb. Dat bezoek leidde onder meer tot de opzet van een gezamenlijke masterstudie door de universiteiten van Jena en Delft op het gebied van opto-mechatronics. 

Duitse media besteden ook elke keer weer veel aandacht aan de werkbezoeken, want het Nederlandse koninklijk huis is populair in Duitsland, waar de monarchie een eeuw geleden werd afgeschaft. Niet alleen regionale media, ook de grootste Duitse krant, de Bild Zeitung somt op waar de Duitsers Willem-Alexander en Máxima kunnen zien. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer

'Ik vraag aandacht voor grenseffecten van wetten'

'Ik vraag aandacht voor grenseffecten van wetten'

De nieuwe Nederlandse ambassadeur in Berlijn, Ronald van Roeden, vertelt in deze podcast over zijn werk en wat hij wil bereiken in de Duits-Nederlandse samenwerking.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger