Weer rel om Vertriebenen-tentoonstelling
Nieuws

Achtergrond - 18 augustus 2006

(18 augustus 2006) De omstreden Vertriebenen-tentoonstelling in Berlijn heeft opnieuw een Duits-Poolse rel veroorzaakt. Polen eist een pronkstuk uit de tentoonstelling terug: de scheepsbel van het in 1945 getorpedeerde Duitse vluchtelingenschip Wilhelm Gustloff.

De Poolse kustwacht, eigenaar van de scheepsbel, had de bel uitgeleend aan de omstreden tentoonstelling 'Erzwungene Wege' in Berlijn. Gisteren heeft de dienst mede op initiatief van de Poolse overheid het expositiestuk teruggeëist. De scheepsbel van de Wilhelm Gustloff moet uiterlijk in september weer in Poolse handen zijn, liet de kustwacht weten. Ook het Historisch Museum Warschau wil twee uitgeleende stukken terug.

De tentoonstelling in Berlijn documenteert het lot van verdreven volkeren in Europa in de twintigste eeuw. De gewraakte scheepsbel is van grote historische en symbolische waarde; passagierschip de Wilhelm Gustloff werd in april 1945 in de Oostzee door een Russische onderzeeër tot zinken gebracht. Bijna negenduizend mensen, voornamelijk vluchtelingen uit het voormalige Oost-Pruisen, kwamen om.

Polen distantieert zich van de expositie uit protest tegen de organisatoren, de Bund der Vertriebenen (BdV). Deze organisatie behartigt de belangen van Duitsers die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog uit hun woonplaatsen in onder meer Oost-Pruisen en Silezië zijn verdreven. Deze gebieden zijn nu Pools en Russisch grondgebied. Polen verdenkt de BdV ervan de geschiedenis te willen terugdraaien. Bovendien hebben de Polen er geen enkel begrip voor dat Duitsers zichzelf ook als slachtoffers van de oorlog zien.

De Poolse kustwacht liet gisteren weten dat de dienst bij uitlening van de scheepsbel was voorgehouden dat bondskanselier Angela Merkel (CDU) en bondsdagvoorzitter Norbert Lammert (CDU) beschermlieden van de tentoonstelling waren. Van de betrokkenheid van de BdV wist de kustwacht naar eigen zeggen niets. Een woordvoerder voelde zich “verrast en bedrogen” toen bleek dat de bond achter de expositie zat. Vertriebenen-voorzitter en CDU-bondsdaglid Erika Steinbach bestrijdt deze lezing en sprak woedend van een “hetze” tegen haar organisatie en de tentoonstelling.

De expositie in het Berlijnse Kronprinzenpalais staat in het middelpunt van kritiek sinds zij vorige week haar deuren opende. Zowel Duitse media als Poolse bewindslieden lieten zich daarbij niet onbetuigd. De Poolse president Jaroslaw Kaczynski beet de Vertriebenen deze week toe “het onderscheid tussen slachtoffers en beulen te willen opheffen”.

FAZ.NET
Polen fordern Glocke der „Gustloff“ zurück

Spiegel Online
Polen fordert "Gustloff"-Glocke zurück

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger