Duitsland zet in op herrijzenis EU-grondwet
Nieuws

Achtergrond - 11 oktober 2006

(11 oktober 2006) Duitsland wil tijdens zijn komende voorzitterschap van de Europese Unie de EU-grondwet nieuw leven inblazen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) gezegd. Vandaag is EU-voorzitter Barroso in Berlijn om de Duitse plannen aan te horen.

De Europese grondwet mag na het Nederlandse en Franse ‘nee’ in 2005 formeel afgeschreven zijn, Duitsland is niet van plan het project zonder slag of stoot op te geven. Een nieuwe grondwet is onontbeerlijk, benadrukte Steinmeier tegenover de Bild-Zeitung. Duitsland is vanaf 1 januari 2007 zes maanden lang EU-voorzitter. “De Grondwet maakt Europa transparanter, grijpbaarder en slagvaardiger,” zei Steinmeier. Hij gaf toe dat niet alle Europese landen aan het einde van de Duitse termijn de grondwet zullen hebben geratificeerd. Maar er zal zeker een routekaart liggen die het fundament vormt voor de resurrectie ervan.

EU-voorzitter José Manuel Barroso, die momenteel in Berlijn is om de Duitse plannen voor het voorzitterschap aan te horen, onderstreepte nog eens het belang van de Europese grondwet. “We hebben een oplossing nodig”, sprak hij tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De nood voor Brussel is hoog. De Europese Grondwet, die zo roemloos ten onder ging na referenda in Frankrijk en Nederland, had tot doel de uitdijende EU bestuurbaar te houden. Met de toetreding van Roemenië en Bulgarije per 1 januari 2007 is dit probleem alleen maar urgenter geworden. Dan zitten er in Brussel 27 landen om tafel die op belangrijke beleidsgebieden allemaal een veto hebben. De Grondwet wilde deze dreigende richtingloosheid van de Unie te lijf gaan door het vetorecht op een flink aantal gebieden te schrappen en in plaats daarvan te werken met besluitvorming door meerderheid van stemmen. Dat feest ging niet door.

Achter de schermen - en goeddeels buiten Nederland om – werken Europese politici aan tussenoplossingen. Enkele weken geleden stelde de rechtse Franse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy bijvoorbeeld een ‘miniverdrag’ voor, een sterk gereduceerde versie van de Grondwet, waarin het woord grondwet zorgvuldig werd vermeden.

Voorzitter Barroso praat vandaag in Berlijn verder over andere Europese speerpunten van de regering-Merkel. Bijvoorbeeld energiebeleid, bestrijding van de werkloosheid en een restrictiever toetredingsbeleid, gericht op Oost-Europese landen als de Oekraïne en Moldavië. De Duitse regering wil verder het dalende vertrouwen in de EU te lijf gaan. Ook in het van oudsher pro-Europees ingestelde Duitsland neemt de Euroscepsis toe. Uit opiniepeilingen van de EU, de Eurobarometer, blijkt dat het aantal Duitse tegenstanders van verdere uitbreiding is gegroeid van 60 naar 66 procent. 85 Procent van de Duitsers beschouwt de EU als een bedreiging voor de eigen baan. Met name Oost-Duitsers koesteren bedenkingen: minder dan een kwart gelooft dat hun stem in het verre Brussel wordt gehoord.

Gisteren kwam er voor Duitsland overigens goed nieuws uit Europa. Een miljardenboete werd de Bondrepubliek door de Europese Commissie kwijtgescholden. Die sanctie hing Duitsland sinds 2003 boven het hoofd. Toen overschreed het Duitse begrotingstekort de in het stabiliteitspact afgesproken grens van drie procent van het nationaal inkomen. In 2007 blijft Duitsland daar naar verwachting ruim onder. Daarmee toonde de Commissie zich tevreden.

Spiegel Online
Neuer Anlauf für EU-Verfassung

Bild.de
„Wir brauchen die Türkei!“ (interview met Frank-Walter Steinmeier)

Sueddeutsche.de
Bundesregierung will EU-Verfassung zum Durchbruch verhelfen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger