Steinmeier zoekt toenadering tot China
Nieuws

Achtergrond - 22 januari 2008

(22 januari 2008) Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier ontmoet vandaag zijn Chinese ambtsgenoot Yang Jiechi in Berlijn. Steinmeier hoopt een eind te kunnen maken aan de nu al vier maanden durende crisis tussen Duitsland en China.

Afbeelding: Andy Chang, www.flickr.comSteinmeier ontmoet de Chinese minister in het kader van de zogenoemde '5 plus 1 talks', de overlegronde tussen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland over Iran. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken sluit niet uit dat Steinmeier en Yang Jiechi elkaar na afloop nog voor onderling overleg zullen treffen.

De relaties met China zijn bekoeld sinds het veelbesproken bezoek van de Dalai Lama aan bondskanselier Merkel. De hartelijke ontvangst op het Kanzleramt van de Tibetaanse leider, door China beschouwd als separatist, ontketende een diplomatieke Koude Oorlog tussen Peking en Berlijn.

Chinese represailles

Verschillende diplomatieke ontmoetingen tussen beide landen werden door de Chinese regering afgeblazen. Het Duitse bedrijfsleven vreesde voor schade aan de economische belangen in China.

De ontmoeting met de Dalai Lama zorgde ook voor onenigheid tussen Steinmeier en Merkel. Merkel weigerde principieel afstand te nemen van het bezoek, terwijl Steinmeier het bezoek als een onnodige provocatie richting China kwalificeerde.

Verzoeningspogingen

De afgelopen maanden probeerden Duitse diplomaten in Peking de ruzie te sussen. Tussen Steinmeier en Yang Jiechi is al sinds september een briefwisseling gaande, waarin Steinmeier zijn Chinese collega heeft verzekerd dat Duitsland onverminderd Pekings één-China-politiek ondersteunt.

Bondskanselier Merkel droeg haar steentje bij door de Chinezen alle succes te wensen bij het houden van de Olympische Spelen komende zomer in Peking. De negatieve teneur in de Chinese pers over Duitsland werd prompt een stukje milder.

FAZ.NET/Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger