Steinmeier bemiddelt in Midden-Oosten
Nieuws

Achtergrond - 8 augustus 2006

(8 augustus 2006) De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) is vandaag naar Libanon en Israel vertrokken. Hij zoekt steun voor een VN-resolutie die een eind aan de strijd tussen beide landen moeten maken. Rusland heeft zich inmiddels echter tegen de resolutie uitgesproken.

Bij vertrek vanmorgen naar Libanon toonde Steinmeier zich optimistisch. Hij wil bij de betrokken landen in het Midden-Oosten steun zoeken voor de VN-resolutie die afgelopen weekend door Frankrijk en de Verenigde Staten werd opgesteld. Met deze resolutie, aldus de Duitse minister, "bestaat een echte kans voor een dringend noodzakelijke wapenstilstand in het Midden-Oosten." Steinmeier hoopt te kunnen voortborduren op het vertrouwen van de Arabische wereld in Duitsland, dat is ontstaan toen oud-kanselier Gerhard Schröder (SPD) zich in 2003 tegen de oorlog in Irak uitsprak. Duitsland geldt tevens als trouwe bondgenoot van Israel.

De resolutie eist volledige staking van de vijandelijkheden, waarna een "langdurige" oplossing moet worden gezocht. Israel keurde de tekst van de resolutie goed, maar Libanon niet. Dit land wil dat tevens een onmiddellijke wapenstilstand en de volledige terugtrekking van de Israelische troepen uit Libanon in de resolutie worden opgenomen, hetgeen nu niet het geval is.

Dit is ook de reden waarom Rusland de resolutie vanmorgen afkeurde. De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin noeme de resolutie "nutteloos" voor Libanon. Volgens hem wordt er nu hard gewerkt aan een nieuwe resolutie die ook voor Beiroet acceptabel is. 

Frankrijk en de Verenigde Staten hebben inmiddels aangeven dat ze tot wijzigingen in de resolutie bereid zijn. De kans dat de resolutie woensdag nog kan worden aangenomen, is daardoor kleiner geworden. Libanon heeft gisteravond zelf een vredesplan voorgesteld waarin de Israelische troepen in Zuid-Libanon worden afgelost door vijftienduizend Libanese soldaten. Hoewel de Israelische premier Ehud Olmert dit plan "interessant" noemde, is de kans klein dat Israel ermee akkoord gaat. Eerder heeft Israel laten weten zich pas uit Libanon terug te trekken als er een internationale vredesmacht is geïnstalleerd.

Steinmeier ontmoet vanmiddag onder meer de Libanese minister-president Fouad Siniora en reist daarna door naar Cyprus. Morgen overlegt hij met Olmert in Israel. Donderdag staat een bezoek aan Ramallah gepland, waar Steinmeier de Palestijnse president Mahmoud Abbas zal spreken.

ZDF Heute.de
Zähes Ringen um UNO-Resolution

Spiegel.de
Steinmeier sieht gute Chancen für eine Waffenruhe

FAZ.NET
Moskau: Resolutionsentwurf für Beirut „nutzlos“

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger