Joschka Fischer in de bres voor Steinmeier
Nieuws

Achtergrond - 27 februari 2007

(27 februari 2007) Ex-minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer heeft gisteren voor een parlementaire commissie de beschuldigingen aan het adres van zijn opvolger Frank-Walter Steinmeier weersproken. Steinmeier staat onder druk vanwege zijn rol in de zaak-Kurnaz.

Minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken zou in zijn vorige functie als chef van de Kanselarij verantwoordelijk zijn geweest voor het tegenhouden van de vrijlating van Guantánamo Bay-gevangene Murat Kurnaz. De beslissing om Kurnaz' vrijlating tegen te houden zou genomen zijn tijdens de inmiddels beruchte Präsidentenrunde van 29 oktober 2002, waarbij Steinmeier een van de aanwezigen was. De Präsidentenrunde is een geheime, wekelijks plaatsvindende bespreking van de veiligheidssituatie in Duitsland.

Fischer zelf verklaarde niet bij de bespreking van de zaak-Kurnaz te zijn geweest. Kurnaz, een in Duitsland geboren Turk, werd na de terreuraanslagen van september 2001 door de Amerikanen opgepakt in Pakistan en naar Guantánamo gebracht, waar hij naar eigen zeggen gemarteld is. Kurnaz kwam vrij in augustus 2006. Sindsdien verblijft hij in Duitsland.

Fischer wees de verwijten aan minister Steinmeier stellig van de hand. Ten overstaan van de speciale commissie die de rol van de Duitse geheime diensten in de strijd tegen het terrorisme onderzoekt, benadrukte hij dat men de zaak-Kurnaz niet los mag zien van de situatie in 2002. De daders van de aanslagen van september 2001 waren afkomstig uit Hamburg. Amerika verweet de Duitse regering dat ze de aanslagen hadden kunnen voorkomen. Bovendien was de vrees voor verdere slapende terreurcellen in Duitsland reëel.

Had Fischer in die periode iemand als Kurnaz in Duitsland toegelaten, dan zou hij daarmee zijn eigen politieke doodvonnis hebben getekend, zo verklaarde de voormalige minister op karakteristiek knorrige wijze. Minister Steinmeier met terugwerkende kracht verwijten de vrijlating van Kurnaz te hebben tegengehouden, betitelde Fischer als “onjuist” en “infaam”.

Bovendien zei Fischer, die gisteren voor de derde keer in drie jaar tijd zijn opwachting maakte voor een parlementaire commissie, zich persoonlijk voor de vrijlating van Kurnaz te hebben ingezet, maar daarbij te zijn gestuit op het verzet van de Amerikaanse regering. Ook sprak de tegenwoordige hoogleraar aan Princeton tegen weet te hebben gehad van gesprekken van Duitse geheim agenten met Kurnaz in Guantánamo.

De oppositie reageerde teleurgesteld op de verklaringen van Fischer. FDP-commissielid Max Stadler noemde Fischers bescherming van minister Steinmeier ongeloofwaardig. Volgens Stadler is het blokkeren van Kurnaz’s vrijlating niet te rijmen met Fischers opmerking Kurnaz hoogstpersoonlijk vrij te hebben proberen te krijgen. Ook Fischers wat nonchalante houding tijdens de ondervragingen stuitte de leden van de parlementaire commissie tegen de borst. Vooral Fischers opmerking: “Als jullie eens wisten hoe lang dit alles al achter mij ligt. Moet ik daar dan echt weer met jullie over in de clinch gaan?” viel niet in goede aarde. CDU-afgevaardigde Kristina Köhler vond dat Fischer de indruk wekte dat het hem allemaal om het even was. “Maar ons maakt het wel uit.”

Op 8 maart moet minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zelf voor de parlementaire commissie verschijnen.

Süddeutsche Zeitung
Fischer verteidigt Nachfolger Steinmeier

FAZ.NET
Fischer nimmt Steinmeier im Fall Kurnaz in Schutz

Spiegel Online
Fischer zum Fall Kurnaz: Abgeblockt von den USA

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger