Duitslandweb logo Duitslandweb

Steinmeier roept Merkel op tot actie in Syriëconflict
SPD'er en oud-minister hekelt Merkels buitenlandbeleid

Achtergrond - 5 september 2013

Zowel CDU-kanselier Merkel als SPD-lijsttrekker Steinbrück zijn tegen Duitse betrokkenheid bij een eventuele aanval in Syrië, zeiden ze zondag in hun tv-duel. Nu maakt Frank-Walter Steinmeier, SPD-fractievoorzitter en voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Syrië alsnog tot verkiezingsthema. In een gastbijdrage in Der Spiegel valt hij Merkels buitenlandse beleid hard aan.

Steinmeier roept  Merkel op tot actie in Syriëconflict
© dpa/picture-alliance

Kanselier Merkel moet met een eigen initiatief komen om een politieke oplossing van het Syrië-conflict dichterbij te brengen. Daarvoor moet ze de Verenigde Staten en Rusland aan één tafel zien te krijgen. Dat zal moeilijk worden, omdat door Merkels buitenlandse beleid de verhouding met Moskou verstoord is en Duitsland in Washington niet meer zo veel gewicht in de schaal legt.

Dat is de strekking van de gastbijdrage van Frank-Walter Steinmeier op Spiegel Online vandaag. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken vindt dat de gifgasaanval in Syrië van 21 augustus niet zonder gevolgen mag blijven: “De internationale gemeenschap draagt verantwoordelijkheid en mag niet slechts toezien. Maar verantwoordelijke buitenlandse politiek moet meer zijn dan handelen om het handelen alleen.”

Politieke oplossing

De G20-top die vandaag in Sint-Petersburg begint biedt de laatste mogelijkheid om de geweldsspiraal in Syrië te doorbreken, aldus Steinmeier, “en eindelijk weer te proberen een echte, dat wil zeggen politieke, oplossing van het Syriëconflict te bereiken.” Daartoe moet Duitsland de twee belangrijkste spelers, de VS en Rusland, weer aan één tafel zien te krijgen en op die manier ook de VN-veiligheidsraad weer een rol laten spelen.

Frank-Walter Steinmeier is fractievoorzitter van de SPD in de Bondsdag. Van 2005 tot en met 2009 was hij minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Merkel-I. Daarvoor coördineerde hij als chef van de kanselarij het regeringsbeleid van kanselier Schröder (SPD). Portret (2009) >> 

Het is echter nog maar de vraag of Duitsland deze taak aankan, aldus de oud-minister. “In Washington heeft de Duitse buitenlandse politiek aan gewicht verloren en in Moskou beschikt ze nauwelijks nog over functionerende gesprekskanalen.”

De VS kampen met een vreselijk dilemma. Om zijn geloofwaardigheid te redden neemt Obama de vlucht naar voren, aldus Steinmeier. Maar ook een aanval verandert de situatie in Syrië niet wezenlijk. “Om het duidelijk te zeggen: niet een twee dagen durend bombardement is gevaarlijk voor Assad. Echt gevaarlijk is een toenadering tussen Rusland en de Verenigde Staten en het beëindigen van de verdeeldheid in de VN-veiligheidsraad.”

Rol Duitsland 

Het is in niemands belang als de drempel om gifgas te gebruiken steeds lager wordt, gaat Steinmeier verder. “De sleutel tot een gemeenschappelijke houding van de internationale gemeenschap ligt in Moskou. President Poetin heeft een gezamenlijk ingrijpen geblokkeerd. En daar komt Duitslands rol om de hoek kijken.”

Reactie CDU en FDP
Regeringspartijen CDU en FDP, inclusief minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle (FDP), wijzen de kritiek van Steinmeier fel van de hand. Merkel heeft intensief contact met Rusland, zeggen zij, en doet er alles aan om Rusland te beïnvloeden zodat er verder onderhandeld kan worden in het Syriëconflict. Lees de reacties op Spiegel Online >>

Het Duitslands rol om ook in moeilijke tijden de gesprekskanalen met Rusland open te houden, aldus Steinmeier, "en ondanks alle tegenstellingen naar gemeenschappelijke belangen te zoeken." Helaas zijn er geen kanalen meer tussen Berlijn en Moskou die tegen een stootje kunnen, zegt de oud-minister. "Dat heeft te maken met een verharding van de Russische houding. Soms krijg je de indruk dat Poetin er plezier in heeft het Westen te provoceren waar hij maar kan. Dat is echter het gevolg van het kortzichtige, slechts op binnenlandse effecten gerichte buitenlandse beleid van Merkel, dat elke creatieve ambitie ontbeert.”

G20-top 

Steinmeier vindt dat Merkel de G20-top moet gebruiken voor een eigen initiatief voor een politieke oplossing van het Syrië-conflict. “Daarbij hoort na een snel en uitgebreid onderzoek naar de gifgasaanval van 21 augustus de duidelijke eis van de Veiligheidsraad aan Syrië om het verdrag over chemische wapens onmiddellijk te ratificeren en zijn voorraden te laten controleren door internationale toezichthouders. Bovendien moet er, en dat is van doorslaggevend belang, een nieuwe Syrië-conferentie komen voor een politieke oplossing, waaraan niet alleen de belangrijkste partijen uit Syrië deelnemen maar ook betrokkenen uit de regio, vooral ook Iran.”

Lees Steinmeiers bijdrage op Spiegel Online >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger