Duitslandweb logo Duitslandweb

Een dag speciaal voor de Duitse taal
Derde dag van de Duitse taal op 10 april

Achtergrond - 4 april 2014

Het wordt een dag vol Duitse taal, muziek en theater. Meer dan 100 scholen, universiteiten en bedrijven in het hele land doen op 10 april mee aan de derde Dag van de Duitse taal. Er is ook aandacht voor de bedreigde positie van het vak Duits in het onderwijs.

Een dag speciaal voor de Duitse taal
© Actiegroep Duits

Iedere Nederlander moet in staat zijn om tijdens zijn opleiding het vak Duits te kiezen. Dat is een belangrijk actiepunt van de Actiegroep Duits, die sinds 2012 de Dag van de Duitse taal organiseert.

Op steeds meer mbo-scholen verdwijnt het vak Duits en er is een nijpend tekort aan docenten Duits. Deze ontwikkelingen krijgen tijdens de actiedag op 10 april op een bijeenkomst op de Haagse Hogeschool de grootste aandacht, onder meer in paneldiscussies met onderwijsexperts en mensen uit de praktijk. Duits in het beroepsonderwijs is al langer een zorgenkindje. Het afgelopen jaar is daar vooral in de grensstreek veel aandacht voor gevraagd.

Op de Haagse Hogeschool komen op de Dag van de Duitse taal ook tal van voorbeelden aan bod van hoe scholen in het vmbo, mbo en hbo op een innovatieve en boeiende manier met het vak Duits omgaan en daardoor buitengewone successen boeken. NOS-correspondent Wouter Meijer spreekt er over het belang van de Duitse taal voor de Nederlands-Duitse betrekkingen. Zangeres Ellen ten Damme en de scholieren-hiphop-formatie Incredibles treden op.

Actiegroep Duits

In de Actiegroep Duits werken het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK), het Goethe-Institut Niederlande en de Duitse ambassade in Den Haag samen. Zij willen het imago van Duits onder scholieren verbeteren en het vak inhoudelijk versterken.

In heel Nederland doen op 10 april meer dan 100 scholen, universiteiten en bedrijven met eigen acties mee aan de Dag van de Duitse taal. Leerlingen van de OSG De Meergronden in Almere maken bijvoorbeeld een eigen Duitse nieuwsuitzending. Het Summa College in Eindhoven krijgt bezoek van 30 leerlingen en docenten van hun partnerschool in Aken. De Universiteit Leiden organiseert een Duitstalig college over de invloed van moderne media op de journalistiek in beide landen.

Muziek, theater en karaoke

Op initiatief van Regio Achterhoek organiseren docenten Duits van Achterhoekse scholen een ‘Dag van de buurtaal’ met veel muziek en theater. Vijfhonderd Nederlandse en Duitse leerlingen nemen deel aan deze euregionale manifestatie in het Textilmuseum Bocholt waarbij het nut en het plezier van de buurtaal centraal staan. 

Het Havenbedrijf Rotterdam ontvangt scholieren en licht hen in over de beroepsperspectieven met Duits. Bouwbedrijf Max Bögl geeft daar in Amsterdam een gastcollege over. Ook studenten van de opleidingen Duitse taal en cultuur en Duitslandstudies gaan naar middelbare scholen om leerlingen te informeren over de mogelijkheden met Duits.

Op veel scholen worden Duitse specialiteiten gegeten en vinden Duitse karaoke’s plaats. Ook nemen scholieren in heel Nederland hun eigen interpretatie op van het nummer ‘Lieder’ van de Duitse zanger Adel Tawil. Die zijn op 10 april te zien op de Facebookpagina Mach Mit! van de Actiegroep Duits. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitse taal':

Nieuwe deelstaatminister geniet geen 'Welpenschutz'

Nieuwe deelstaatminister geniet geen 'Welpenschutz'

'Welpenschutz' is wat nieuwe werknemers in hun eerste weken genieten. Minister Doreen Denstädt in Thüringen hoeft daar niet op te rekenen.


Lees meer

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

Poetry Slam in de Elbphilharmonie

Poetry Slam in de Elbphilharmonie

Acht jonge slammers uit heel Duitsland strijden bij de poetry slam in de Elbphilharmonie om de Rising-Star-award.


Lees meer

'Schweinchen Schlau' kan harten niet beroeren

'Schweinchen Schlau' kan harten niet beroeren

Kanselier Scholz moet aan zijn imago werken, blijkt uit de vele onflatteuze bijnamen die opduiken. Column van Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger