Duitsland zoekt antwoorden na bloedbad
Nieuws

Achtergrond - 21 november 2006

(21 november 2006) Na de schietpartij op een school in Emsdetten zoekt de Duitse politiek wanhopig naar verklaringen. Experts pleiten voor meer psychologische begeleiding van scholieren, terwijl het CDU een verbod eist op gewelddadige computerspellen.

Bij het drama raakten in totaal 37 mensen gewond, waarvan er enkele ernstig aan toe zijn. De dader, de achttienjarige Sebastian B., pleegde zelfmoord. Hij was gisterochtend rond half tien zwaar bewapend zijn vroegere middelbare school in het Noordrijn-Westfaalse Emsdetten, niet ver van Enschede, binnengedrongen en had het vuur geopend op scholieren en leraren. Daarbij schoot hij een zwangere docent in het gezicht met een gaspistool. De conciërge van de school, die op het rumoer afkwam, raakte hij met een ander wapen in de buik. De politie was snel ter plaatse, waardoor verder bloedvergieten voorkomen kon worden. De dader trok zich terug op de bovenste etages en wierp rookbommen naar de aanstormende agenten. Zestien politieagenten moesten behandeld worden wegens rookvergiftiging. Rond kwart over tien werd het lichaam van de dader gevonden.

Over de motieven van de dader bestaat weinig twijfel: “een alomvattend gevoel van frustratie en zinloosheid”, aldus hoofdofficier van justitie Wolfgang Schweer. Zijn voormalige klasgenoten herinneren Sebastian als een wraakzuchtig en haatdragend buitenbeentje, die het liefst de hele dag het online-schietspel Counter-Strike speelde. Sebastian, die afgelopen zomer nog succesvol de Realschule (Havo) afrondde, liet zich graag fotograferen in gevechtskledij, waarin hij oorlogssituaties naspeelde. Al in 2004 had hij zijn daad op een website aangekondigd. Op zijn eigen homepage schreef hij: “Ik haat jullie en jullie soort! Jullie moeten allemaal dood. Ik heb wraak gezworen! Deze wraak zal zo bruut en meedogenloos uitgevoerd worden, dat het jullie het bloed in de aderen zal doen stollen.”

De gebeurtenissen in Emsdetten roepen herinneringen op aan het bloedbad in Erfurt in 2002, toen de negentienjarige Robert Steinhäuser op zijn oude Gymnasium zestien mensen doodschoot. Ook Steinhäuser was een fanatiek beoefenaar van Counter-Strike. Net als vier jaar geleden is de discussie opgelaaid over een verbod op computerspellen waarin geweld wordt verheerlijkt. Wolfgang Bosbach, vice-fractievoorzitter van regeringspartij CDU, stelt dat als daadwerkelijk blijkt dat B. zich intensief met Killerspielen als Counter-Strike heeft bezig gehouden, de wetgevers eindelijk moeten ingrijpen. Ook Dieter Wiefelspütz, expert op het gebied van binnenlandse zaken en veiligheidsbeleid voor coalitiepartner SPD, maakt zich er sterk voor een verbod tenminste in overweging te nemen. Voor Die Grünen is een verbod echter niet de oplossing. Bij monde van Geschäftsfuhrer Volker Beck liet de partij weten dat het echte probleem het maatschappelijke isolement van de dader was. Ook vanuit de media is er kritiek op de gemakzuchtigheid en snelheid waarmee de politiek de schuld legt bij computerspellen en films. Zo schrijft Die Welt:: "Verbod! Verbod! Verbod! Een te vaak gehoorde reactie, waar niemand iets aan heeft."

Experts wijten het drama onder meer aan de gebrekkige psychologische begeleiding van Duitse scholieren. In Duitsland is er voor iedere 12.500 scholieren slechts één psycholoog. Daarmee scoort Duitsland op Malta na het slechtst van de Europese Unie. In Rusland en de Scandinavische landen is de verhouding psycholoog/scholier één op duizend. Ook zou de wapenwetgeving verder verscherpt moeten worden. Na het bloedbad van Erfurt werden de wapenwetten al herzien. Wrang genoeg zou Sebastian B. om die reden vandaag, een dag na het drama, voor de jeugdrechter hebben moeten verschijnen in verband met verboden wapenbezit.

Spiegel Online
Politiker streiten über Umgang mit PC-Killerspielen

Die Welt
Die unnützen Reflexe überforderter Politiker

FAZ-NET
Werden „Killerspiele” verboten?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger