Duitsland in greep van racistische aanslag
Nieuws

Achtergrond - 21 april 2006

(21 april 2006) De gewelddadige aanslag op een uit Ethiopië afkomstige Duitse ingenieur in Potsdam houdt Duitsland in zijn greep. Het racistische karakter ervan doet de discussie over extreem-rechts geweld in Oost-Duitsland weer oplaaien.

Walging over de aanslag en angst voor een deuk in Duitslands imago houden gelijke tred in het debat waarin zich inmiddels belangrijke politici en gezagsdragers hebben gemengd.

Het 37-jarige slachtoffer, een waterbouwkundig ingenieur, werd afgelopen zondag bij een treinstation in het Brandenburgse Potsdam door twee mannen in elkaar geslagen en levensgevaarlijk verwond. Hij ligt nog steeds in het ziekenhuis, waar hij in kunstmatig coma wordt gehouden. De politie heeft gisteren twee verdachten gearresteerd.

Het hoogste federale gerechtshof, het Bundesgerichtshof, maakte bekend dat er “sterke aanwijzingen” bestaan dat vreemdelingenhaat het motief was van de daders. Hun stemmen zijn te horen op een voicemailbericht dat het slachtoffer kort voor de aanslag insprak. Op het bericht is te horen dat de twee daders hun slachtoffer voor ‘neger’ uitmaakten. De Duitse politie heeft een deel van het voicemailbericht op het internet gezet.

De aanslag raakt een open zenuw in de Duitse samenleving. Oost-Duitsland heeft een kwalijke reputatie waar het gaat om vreemdelingenhaat. Eenstemmig sprak de Duitse politiek haar afschuw uit. Bondskanselier Merkel (CDU) liet weten “geschokt” te zijn en noemde de mishandeling “mensonterend”. 

Uitlatingen van Merkels partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble schoten vriend en vijand echter in het verkeerde keelgat. Schäuble waarschuwde in een radio-uitzending voor overhaaste conclusies. Volgens hem was tot nu toe alleen duidelijk dat "een mens" slachtoffer van geweld geworden was. Hij voegde daaraan toe dat “ook blonde en blauwogige mensen ten prooi vallen aan geweldsmisdrijven, soms begaan door daders die geen Duits staatsburger zijn.”

Dat heeft Schäuble stevige kritiek opgeleverd. De uitlatingen van de minister waren “onverdraaglijk”, aldus Claudia Roth, partijvoorzitter van Die Grünen. Van de kant van SPD en Die Linkspartei kreeg de minister het verwijt recht geweld “te bagatelliseren”. 

Tijdschrift Der Spiegel deed Schäubles uitlatingen af als poging de imagoschade voor Duitsland te beperken. Met het wereldkamioenschap voetbal voor de deur zit de Duitse regering niet te wachten op slechte krantenkoppen, zinspeelde het tijdschrift. Pogingen van andere CDU-politici om de aanslag af te schilderen als op zichzelf staand geval, worden in de Duitse media tegengesproken met lange overzichten van rechts geweld tegen allochtonen in Oost-Duitsland.

De burgemeester van Potsdam heeft voor vanavond onder het motto 'Potsdam bekent kleur' een grote demonstratie aangekondigd om solidariteit te betuigen met het slachtoffer van de jongste aanslag.

FAZ.NET
Tatverdächtige werden dem Bundesrichter vorgeführt

Spiegel Online 
Empörung über Schäuble
Rechte gewalt im Osten: der alltägliche Einzelfall

ZDF Heute.de
Fürs ganze Leben geschlagen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger