Discussie over veiligheid laait weer op
Nieuws

Achtergrond - 21 augustus 2006

(21 augustus 2006) Na de arrestatie van een verdachte van de mislukte aanslag met een kofferbom op een trein, is de discussie over veiligheid in Duitsland weer opgelaaid. CDU/CSU wil veiligheidsbeamten op treinen zetten en veel meer cameratoezicht. SPD, FDP en Groenen waarschuwen voor overtrokken reacties.

Veiligheidsexperts van de CDU/CSU willen veiligheidsbeamten op treinen, "zoals de sky-marshalls in vliegtuigen" en meer cameratoezicht op stations, pleinen en in het openbaar vervoer. Hierin worden de christen-democraten gesteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken. De verdachte van de mislukte aanslag kon zaterdag worden gearresteerd dankzij videobeelden van camera's die op het station van Keulen hingen. Het bleek hierbij daadwerkelijk om een terreuraanslag te gaan, waaraan Duitsland op 31 juli ternauwernood ontsnapt is.

De SPD sluit uitbreiding van het cameratoezicht niet uit, maar plaatst wel kanttekeningen. Voorzitter Kurt Beck vindt dat voor het opslaan en bewaren van dergelijke videobeelden strikte voorwaarden moeten gelden. Ook moet het cameratoezicht niet worden overdreven. "We kunnen niet de hele republiek met camera's volhangen. Absolute veiligheid bestaat niet in een vrije samenleving", aldus Beck. FDP en Die Grünen waarschuwen eveneens voor overtrokken reacties.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken onderstreept ook het belang van goede anti-terreur-bestanden van de federale overheid en de deelstaten. Maar over de bevoegdheden van de inlichtingendiensten op deelstaatniveau zijn federale overheid en deelstaten het al drie jaar niet eens. Landelijke diensten vrezen dat hun bronnen openbaar worden gemaakt als deelstaatdiensten hun gegevens kunnen inzien. Minister Wolfgang Schäuble (CDU) gaat er echter vanuit dat daarover in september overeenstemming zal worden bereikt. Hij wil dat de inlichtingendiensten beter gaan samenwerken, ook met andere Europese landen.

De verdachte Youssef Mohammed E. (22) werd zaterdagochtend vroeg gearresteerd. Hij werd herkend op de video van de bewakingscamera's op het station van Keulen en bovendien zijn DNA-sporen van E. gevonden op de koffer waar de bom in zat. E. is afkomstig uit Libanon en woont sinds 2004 in Duitsland. Hij studeert mechatronica in Kiel. Hij geldt bij zijn docenten en medestudenten als middelmatig student, onopvallend, beleefd en vriendelijk.

E. en zijn kompaan, naar wie nog gezocht wordt, wilden op 31 juli een aanslag plegen op de trein van Keulen naar Dortmund. Ze hadden twee koffers waar een bom in zat in de trein achtergelaten. Door een fout in de ontstekingsmechanismen ging de bom niet af.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn vermoedt dat E. en de andere verdachte deel uitmaken van een terreurnetwerk. Gevreesd wordt dat dit netwerk andere aanslagen met kofferbommen zal proberen te plegen. Zaterdag werden de stations van Hamburg en Koblenz tijdelijk gesloten omdat er aanwijzingen voor een aanslag waren.

ZDF Heute.de
Wo ist der zweite Mann?

Spiegel Online
Bewaffnete Rail-Marshalls sollen für Sicherheit in Zügen sorgen
Jagd auf den zweiten Bombenleger

FAZ.NET
Haftbefehl gegen mutmaßlichen Koffer-Bomber

Die Welt Online
Politiker fordern bewaffnete Zugbegleiter

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger