Inval bij Duitse stroombedrijven Nieuws
(13 december 2006) Inspecteurs van de Europese Unie stonden gisteren op de stoep bij de vier grootste energieconcerns van Duitsland. Ze zochten naar bewijzen van praktijken die in strijd zijn met de Europese kartelwetgeving. Duitse kranten spreken van een

Achtergrond - 13 december 2006

(13 december 2006) Inspecteurs van de Europese Unie stonden gisteren op de stoep bij de vier grootste energieconcerns van Duitsland. Ze zochten naar bewijzen van praktijken die in strijd zijn met de Europese kartelwetgeving. Duitse kranten spreken van een "razzia".

De kantoren van E.on, RWE, Vattenfall, EnBW en verschillende dochterondernemingen werden door de Brusselse speurders compleet overhoop gehaald. EU-mededingingscommissaris Neelie Kroes verklaarde dat de Europese Commissie reden heeft om aan te nemen dat de betroffen concerns de Europese mededingingsregels, die misbruik van een dominante marktpositie verbieden, overtreden hebben. Zij doelde op illegale prijsafspraken.

Woordvoerders van de stroombedrijven wilden geen details geven over de precieze toedracht van de inval, maar zeiden bereidwillig mee te werken aan het onderzoek van de Europese Commissie. Omdat het om grensoverschrijdende energieconcerns gaat, houdt de Europese Unie - en niet het nationale controleapparaat -  toezicht op de gang van zaken.

Duitse consumentenbonden klagen al langer over stijgende energieprijzen. In februari van dit jaar had Kroes sancties aangekondigd tegen grote gas- en stroombedrijven, die ervan verdacht werden doelbewust de prijzen voor de consument op te drijven. Drie maanden later liet zij ongeveer twintig energiebedrijven in heel Europa onder de loep nemen, waarbij vooral gekeken werd naar de handelsactiviteiten. Toen zijn de Europese kartelbewakers ook al bij kantoren van E.on en RWE op bezoek geweest, maar volgens EU-woordvoerders staat dat onderzoek los van de inval van gisteren.

Als de Europese Commissie haar vermoedens hard kan maken, hangt de stroomleveranciers een geldboete boven het hoofd die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet. Dat zou bij E.on bijvoorbeeld neerkomen op een bedrag van ruim vijf miljard euro.

Spiegel Online
Razzia bei deutschen Stromkonzernen

ZDF Heute.de
Razzia bei deutschen Stromkonzernen

Handelsblatt.com
Neuen Razzien bei verdächtigen Versorgern  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger