Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verlengt inzet in Afghanistan

Achtergrond - 17 december 2015 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft vandaag ingestemd met de verlenging van de Duitse missie in Afghanistan. Daar zijn nu 850 Duitse soldaten actief in de NAVO-trainingsmissie 'Resolute Support'. Het worden er volgend jaar 980. Wereldwijd doen meer dan 3000 Duitse soldaten meer aan VN-, NAVO- en EU-missies. Een overzicht.

Duitsland verlengt inzet in Afghanistan
© dpa/picture-alliance
Duitse soldaten in Afghanistan in 2015

Afghanistan: NAVO-trainingsmissie 'Resolute Support', vanaf 2016 met max. 980 Duitse soldaten. In 2015 waren het er 850. De missie begon op 1 januari 2015. 'Resolute support' is een vervolg op de NAVO-missie die na de aanslagen van 11 september 2001 werd ingesteld en die in 2014 afliep.

Hoorn van Afrika/Somalië:
- EU-missie 'Atalanta' met max. 950 Duitse soldaten. Sinds 2008. De missie moet schepen beschermen tegen piraterij voor de kust van Somalië.
- EU-missie EUTM met max. 20 Duitse soldaten. Sinds 2010. Deze missie leidt Somalische soldaten op en moet voor een stabielere staat zorgen

Irak: opleiding van Koerdische Peshmerga in de strijd tegen IS, met max. 950 Duitse soldaten. Sinds 29 januari 2015.

Kosovo: NAVO-missie KFOR met max. 1850 soldaten, maar op dit moment zijn er veel minder actief. Sinds 1999, het is de oudste Duitse inzet in het buitenland. De missie moet de veiligheid van Kosovo beschermen. Het land wordt nog steeds niet door alle buurlanden erkend.

Liberia: VN-missie UNMIL met max. 5 Duitse soldaten. Sinds 29 april 2015. UNMIL werd ingesteld na de uitbraak van ebola in Liberia. De missie beschermt de bevolking en coördineert humanitaire hulp. Ook helpen de soldaten bij het opzetten van betere justitie- en veiligheidsstructuren in het land.

Mali:
- EU-missie EUTM met max. 350 Duitse soldaten. Sinds 2013. Opledingsmissie, ingesteld na een coup van islamitische rebellen.
- Daarnaast doen max. 150 Duitse soldaten mee aan de VN-gevechtsmissie MINUSMA, die in 2013 werd ingesteld. De Duitsers leveren daar vooral logistieke hulp.

Middellandse Zee:
- VN-missie UNIFIL voor de kust van Libanon met max. 300 Duitse soldaten. Sinds 2006. De Duitse marine levert materieel aan het Libanese leger en opereert met oorlogsschepen voor de kust van het land.
- Voor de kust van Libië doet Duitsland sinds 1 oktober 2015 mee aan de EU-missie EU NAVFOR MED ('operatie Sophia') met max. 950 Duitse soldaten. Deze missie controleert vluchtelingenroutes en gaat mensensmokkel tegen.
- NAVO-operatie 'Active Endeavour' met max. 500 Duitse soldaten, maar op dit moment zijn er geen Duitse soldaten actief. Sinds 2001. Ingesteld na de aanslagen van 11 september 2001 om internationaal terrorisme tegen te gaan.

Soedan/Darfur: VN-missie UNAMID met max. 50 Duitse soldaten. Sinds 2007. Moet voor vrede zorgen en burgers beschermen in het door burgeroorlog verscheurde land.

Zuid-Soedan: VN-missie UNMISS met max. 50 Duitse soldaten. Sinds 2005. Moet voor vrede zorgen en burgers beschermen.

Syrië: steun in de strijd tegen IS met max. 1200 Duitse soldaten. Sinds 5 december 2015. Duitsland steunt de internationale coalitie tegen IS onder meer met tornado-gevechtsvliegtuigen en een fregat in de Persische golf.

Turkije: NAVO-missie 'Active Fence' (AF TUR) met max. 400 Duitse soldaten. Sinds 2012. Duitsland stelt onder meer patriots ter beschikking ter bescherming van Turkije tegen aanvallen als gevolg van de burgeroorlog in Syrië. Deze missie loopt in januari 2016 af.

West-Sahara: VN-missie MINURSO met max. 4 Duitse soldaten. Sinds 2013. Ter bescherming van de wapenstilstand tussen Marokko en de onafhankelijkheidsbeweging Frente Polisario.

Meer informatie over de Duitse deelname aan internationale missies op de website van de Bundeswehr en bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger