SPD stelt nieuw partijprogramma voor
Nieuws

Achtergrond - 8 januari 2007

(8 januari 2007) De SPD stelde op een partijcongres in Bremen het concept voor een nieuw partijprogramma voor. Daarin kiest de partij voor milde sociale hervormingen. De FDP benadrukte op haar partijcongres in Stuttgart het eigen sociale gezicht.

De SPD stelde in Bremen het concept voor een nieuw partijprogramma voor met de titel ‘Sociale democratie in de 21e eeuw’. Dit programma moet op een partijcongres in oktober in Hamburg worden goedgekeurd en vervangt dan het oude Berlijnse programma uit 1989. Normaal gesproken gaat het formuleren van een nieuwe basis voor het beleid gepaard met heftige debatten. Vorig jaar ruzieden SPD-ers elkaar de tent nog uit, maar voorzitter Kurt Beck heeft de rust teruggebracht in de partij.

Het nieuwe programma wordt niet “het boek bij de film Agenda 2010” aldus één van de schrijvers ervan. Agenda 2010 was de verzamelnaam voor de hervormingsplannen van kanselier Schröder (SPD), die de linkervleugel van de partij veel te “neo-liberaal” vond. Het Hamburger Programma kiest voor mildere hervormingen, want, zo vindt partijvoorzitter Beck, je moet van de mensen niet teveel in één keer vragen. Daarom staan in het programma nieuwe impulsen voor het onderwijs-, gezins- en arbeidsmarktbeleid.    

Zo legt de SPD in de Bremer Verklaring het recht op nascholing vast en het recht op kinderopvang voor kinderen van twee tot vijf jaar. Die opvang moet zo goedkoop mogelijk zijn, als het kan een jaar of langer gratis. Bovendien moeten kinderen er de hele dag kunnen blijven. Daarnaast wil partijvoorzitter Beck een ‘bonus voor werk’ invoeren. Mensen die weinig verdienen, hoeven volgens dat plan minder sociale bijdragen te betalen, zodat ze meer geld overhouden en het verschil met een uitkering groter wordt. Dit plan is echter omstreden. Vice-kanselier en minister van Werkgelegenheid Franz Müntefering meent dat het niet te betalen is. Dat is ook de kritiek van CDU-secretaris-generaal Ronald Pofalla.     

De FDP toonde zich op haar partijdag in Stuttgart niet afkering van de sociaaldemocraten. De liberalen presenteerden zich als een partij voor de “vergeten middenklasse”, de middenstand waar Duitsland op bouwt. Partijvoorzitter Guido Westerwelle benadrukte daarbij het eigen sociale gezicht. De FDP is de derde volkspartij in Duitsland, aldus Westerwelle, en de enige die “op de kracht van de vrijheid vertrouwt” en toch sociaal is. Ook bekritiseerde Westerwelle Siemens, dat vorig jaar mensen ontsloeg, maar aan de andere kant een salarisverhoging van 30 procent voor het bestuur vastlegde.

De FDP zit al een flink aantal jaar in de oppositie, ze regeerde voor het laatst mee in het kabinet Kohl. Het is in het belang van de partij om zoveel mogelijk opties open te houden. De partij wil met beide grote volkspartijen, de CDU en de SPD, een coalitie aan kunnen gaan.

Heute.de
SPD will Rechtsanspruch auf Ganztagsbetreuung

FAZ.NET
Offen für dreierlei Koalitionen

Spiegel Online
Westerwelle sucht die vergessene Mitte
Beck will Wohlfühlreformen

Süddeutsche.de
SPD will kostenlose Kita-Betreuung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger