SPD en CDU maken nieuw partijprogramma
Nieuws

Achtergrond - 24 april 2006

(24 april 2006) SPD en CDU beginnen vandaag in Berlijn aan discussies over een nieuw partijprogramma. Daarin willen de partijen hun politieke ideeën voor de komende jaren vastleggen, en vooral ook voor de tijd na de grote coalitie. CDU en SPD willen zich duidelijker van elkaar onderscheiden.

De grote vrees van beide partijen is dat zij hun eigen identiteit verliezen als ze te nauw samenwerken. Volgens Roland Koch, de CDU-minister-president van Hessen, is de samenwerking in de grote coalitie schadelijk voor de beide volkspartijen. Koch wil dat zijn partij zich duidelijk onderscheidt van de SPD. "Het moet herkenbaar worden wat we anders zouden doen als deze coalitiepartner er niet was." Koch zegt dat de CDU Duitsland veel sneller en beter kan saneren als ze geen rekening met de wensen van de SPD hoeft te houden.

De SPD wil zich niet alleen duidelijker ten opzichte van de CDU profileren, maar zich ook distantiëren van het "mislukte neoliberale beleid" van voormalig SPD-kanselier Gerhard Schröder. Schröders Agenda 2010 zou te veel ten koste van de armere mensen zijn gegaan. Wolfgang Thierse, vice-president van de Bondsdag, wil dat de lasten eerlijker worden verdeeld. Daarbij gaat het hem vooral om "gelijke kansen voor iedereen". Verder vinden verschillende SPD-politici dat onderwijs het centrale thema voor de SPD moet worden.

SPD-voorzitter Kurt Beck heeft een twintig pagina's tellend stuk met richtlijnen en ideeën opgesteld, dat als basis voor de discussie moet dienen. Het nieuwe SPD-partijprogramma moet in 2007 af zijn en vervangt dan het huidige programma dat in 1989 werd opgesteld.

De CDU-leiding wil voor haar nieuwe programma een commissie onder leiding van secretaris-generaal Ronald Pofalla instellen. Acht vragen, onder meer over onderwijs, familie, gezondheid en pensioenen, dienen als leidraad voor de discussie. Op een partijcongres in Dresden komende november zal de commissie een concept voorstellen. Net als bij de SPD moet het programma in 2007 klaar zijn. 

ZDF Heute.de
SPD und CDU starten Programmdebatten

Spiegel Online
Koch verlangt Abgrenzung zur SPD

FAZ.NET
Koch: CDU muß sich stärker von SPD abgrenzen

Süddeutsche.de
Koch: Politik der kleinen Schritte ist Zugeständnis an die SPD

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger