Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU wil onderhandelen over GroKo, SPD denkt nog na

Kort nieuws - 14 december 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na de eerste verkennende gesprekken tussen CDU, CSU en SPD woensdag willen de christendemocraten snel met coalitie-onderhandelingen beginnen. De SPD wil vrijdag over een volgende stap beslissen.

Alle drie de partijen spreken na hun overleg van woensdag van een "open en vertrouwenwekkend gesprek". In een officiële verklaring na het overleg wordt het begrip GroKo (grote coalitie van CDU/CSU en SPD) niet genoemd. De SPD bracht eerder deze week ook de optie van een KoKo (Kooperationskoalition) in het spel, een soort open regering waarbij de partijen alleen over een paar grote thema's afspraken in een regeerakkoord vastleggen. Maar daar voelen de CDU en de CSU niets voor, lieten ze eerder al weten. Zij benadrukken ook nu dat ze snel een stabiele regering willen

De SPD heeft elf 'kernthema's' opgesteld waarover ze wil onderhandelen. Als probleem tussen SPD en CDU/CSU gelden onder meer de door de sociaaldemocraten gewenste Bürgerversicherung, belastinghervorming en gezinshereniging. Lees meer bij Süddeutsche.de en Welt.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger