Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD, CDU en CSU beginnen snel met coalitieonderhandelingen

Kort nieuws - 22 januari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nu het SPD-congres met coalitieonderhandeling heeft ingestemd, willen de partijen snel aan de slag. Binnen de CDU gaan stemmen op de SPD in haar extra wensen toch tegemoet te komen.

Merkel (CDU), Seehofer (CSU) en Schulz (SPD) komen maandagavond bijeen om afspraken over de coalitieonderhandelingen te maken, die in de loop van deze week beginnen. Verwacht wordt dat zo'n 60 onderhandelaars van de drie partijen de gesprekken voeren.

Zondag stemde een kleine meerderheid van het SPD-congres na felle debatten in met een motie voor coalitieonderhandelingen. Aan de motie zijn extra eisen voor de onderhandelingen toegevoegd, bijvoorbeeld over gezinshereniging voor vluchtelingen, de zorg en de arbeidsmarkt. De meeste CDU- en CSU-politici willen niet afwijken van het akkoord dat na de verkennende gesprekken is bereikt. Maar er gaan ook stemmen op de SPD wel tegemoet te komen, bijvoorbeeld van CDU-minister-president Kretschmer van Saksen en vice-voorzitter Klöckner.

Binnen de SPD is veel weerstand tegen een voortzetting van de grote coalitie (GroKo). Kühnert, een van de felste critici, heeft aangekondigd verder actie te voeren tegen regeringsdeelname. Als de partijen een regeerakkoord bereiken, mogen de 440.000 SPD-leden daar nog over stemmen. Kühnert wil hen overtuigen nee te stemmen. Lees meer bij tagesschau.de en faz.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger