Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD overweegt KoKo in plaats van GroKo met CDU/CSU

Kort nieuws - 12 december 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

SPD-voorzitter Schulz wil met de CDU/CSU praten over een nieuw soort samenwerking: geen grote coalitie zoals de afgelopen vier jaar, maar een open regering waarin de partijen slechts over een aantal grote projecten afspraken maken in een coalitieverdrag.

Alle andere onderwerpen moeten in de Bondsdag worden behandeld. Daarvoor zijn dan wisselende meerderheden nodig. Met zo'n KoKo (Kooperationskoalition) is er meer ruimte voor profilering dan in de GroKo (große Koalition), aldus Schulz. Zo'n open regeringscoalitie zou een unicum zijn in de Duitse landelijke politiek.

SPD, CDU en CSU spreken woensdag met elkaar over een mogelijke samenwerking. De sociaal-democraten houden verschillende opties open, zoals het steunen van een minderheidsregering of toch nieuwe verkiezingen. De partij wilde na het slechte resultaat bij de Bondsdagverkiezingen in september in de oppositie, maar na de mislukte onderhandelingen over een Jamaica-coalitie tussen CDU, CSU, FDP en Groenen schuift ze nu toch aan voor gesprekken. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger