Duitslandweb logo Duitslandweb

Coalitieonderhandelingen: een 'No-Go' voor de KoKo

Kort nieuws - 13 december 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

CDU, CSU en SPD spreken vanavond voor het eerst over mogelijke regeringssamenwerking. De christendemocraten zien niets in het idee van de SPD om een soort open coalitie te vormen.

Partijleiders Merkel (CDU), Seehofer (CSU) en Schulz (SPD) spreken elkaar vanavond in kleine kring, alleen hun fractievoorzitters Kauder, Dobrindt en Nahles zijn erbij. Vorige week gaf het SPD-partijcongres toestemming voor 'ergebnisoffene Gespräche', open gesprekken met de CDU en de CSU die, zo benadrukt de SPD, niet zonder meer tot een nieuwe grote coalitie (GroKo) van de drie partijen hoeft te leiden.

De SPD wil ook praten over wat ze een Kooperationskoalition (KoKo) noemt, waarbij alleen over een paar grote thema's afspraken in een coalitieverdrag worden vastgelegd. Daar voelen de CDU en de CSU niets voor. Het is of regeren of niet regeren, maar niet iets er tussen in, benadrukten verschillende christen-democraten voor het begin van de gesprekken vandaag.

De SPD haalde bij de Bondsdagverkiezingen in september het slechtste verkiezingsresultaat ooit en wilde in de oppositie. Door het mislukken van de onderhandelingen tussen CDU, CSU, FDP en de Groenen schuift ze nu toch weer aan voor eventuele coalitie-gesprekken. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger