Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU, CSU en SPD bereiden verkennende gesprekken voor

Kort nieuws - 3 januari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De partijleiders en fractievoorzitters van de CDU, de CSU en de SPD bereiden vandaag in Berlijn de verkennende gesprekken voor die zondag beginnen. Deze Sondierungsgespräche moeten leiden tot echte coalitieonderhandelingen.

Merkel en Kauder (CDU), Seehofer en Dobrindt (CSU) en Schulz en Nahles (SPD) hopen vandaag compromissen voor te kunnen bereiden. De Sondierungsgespräche worden vanaf zondag door 37 onderhandelaars gevoerd en moeten op 12 januari zijn afgesloten. Daarna beslissen de partijen of ze echte coalitieonderhandelingen gaan voeren. De SPD legt die beslissing eind januari voor aan de leden. De scoiaaldemocraten willen het naast een voorzetting van de grote coalitie (GroKo) ook over andere samenwerkingsvormen hebben, zoals het gedogen van een minderheidsregering. CDU en CSU willen een stabiele meerderheidsregering.

Moeilijke issues tussen de partijen zijn onder meer de door de SPD gewenste invoering van een Bürgerversicherung - waarmee het verschil tussen ziekenfonds en particuliere ziektekostenverzekeringen wordt opgeheven; gezinshereniging voor vluchtelingen - de SPD wil ruimere mogelijkheden, de CSU juist beperktere; onderwijsbeleid; en het defensiebudget. Lees meer bij Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger