Duitslandweb logo Duitslandweb

Zware laatste dag voor verkennende gesprekken CDU, CSU en SPD

Kort nieuws - 11 januari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU, CSU en de SPD willen vandaag hun Sondierungsgespräche, verkennende gesprekken, afsluiten. Over veel onderwerpen zijn ze het nog niet eens.

De gesprekken duren waarschijnlijk tot diep in de nacht. De partijen zijn er volgens Duitse media nog niet uit bij het financiële beleid, de migratie, arbeidsmakrt, zorg, pensioenen en Europa. Wel hebben ze afgesproken dat ze het gebruik van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat - dat in november tot strijd tussen SPD en CSU leidde - te beperken; dat er een beter-leven-keurmerk komt voor vlees; en dat het voor slachtoffers van grote schandalen zoals het dieselschandaal makkelijker wordt om hun recht te halen. 

Na de verkennende gesprekken moeten de partijen de resultaten goedkeuren voor ze echt over een coalitie kunnen onderhandelen. De SPD legt de resultaten voor aan de leden op een partijcongres in Bonn op 21 januari. Binnen de SPD is veel weerstand tegen een voortzetting van de grote coalitie en het is onzeker of de leden instemmen met de plannen. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD'ers verzetten zich tegen voorlopig akkoord

SPD'ers verzetten zich tegen voorlopig akkoord

SPD-afgevaardigden stemmen zondag over het voorlopige akkoord van CDU, CSU en SPD. Er is veel kritiek.

Lees meer

Duitsland in 2018

Duitsland in 2018

Duitsland hoopt dit jaar een nieuwe regering te krijgen en de WK-titel in Rusland te verdedigen. En na 5 jaar is het eind van het NSU-proces in zicht.

Lees meer

Coalitie-onderhandelingen: SPD-leden aan zet

Coalitie-onderhandelingen: SPD-leden aan zet

De grote vraag op het SPD-partijcongres: moet de partij de coalitie met de CDU/CSU toch voortzetten?

Lees meer

Het spook van Weimar

Het spook van Weimar

Het duurt nog wel even voor Duitsland een nieuwe regering heeft, maar Berlijners raken daar niet van in paniek, merkte Marja Verburg.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger