Duitslandweb logo Duitslandweb

Zware laatste dag voor verkennende gesprekken CDU, CSU en SPD

Kort nieuws - 11 januari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU, CSU en de SPD willen vandaag hun Sondierungsgespräche, verkennende gesprekken, afsluiten. Over veel onderwerpen zijn ze het nog niet eens.

De gesprekken duren waarschijnlijk tot diep in de nacht. De partijen zijn er volgens Duitse media nog niet uit bij het financiële beleid, de migratie, arbeidsmakrt, zorg, pensioenen en Europa. Wel hebben ze afgesproken dat ze het gebruik van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat - dat in november tot strijd tussen SPD en CSU leidde - te beperken; dat er een beter-leven-keurmerk komt voor vlees; en dat het voor slachtoffers van grote schandalen zoals het dieselschandaal makkelijker wordt om hun recht te halen. 

Na de verkennende gesprekken moeten de partijen de resultaten goedkeuren voor ze echt over een coalitie kunnen onderhandelen. De SPD legt de resultaten voor aan de leden op een partijcongres in Bonn op 21 januari. Binnen de SPD is veel weerstand tegen een voortzetting van de grote coalitie en het is onzeker of de leden instemmen met de plannen. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger