Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD wil pas op 21 januari beslissen of ze coalitiegesprekken aangaat

Kort nieuws - 20 december 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD wil pas op een speciaal partijcongres op 21 januari in Bonn beslissen of ze coalitie-onderhandelingen met de CDU en de CSU wil aangaan.

Voor ze een beslissing over coalitie-onderhandelingen kunnen nemen, voeren de partijen eerst verkennende gesprekken, Sondierungsgespräche. Die kunnen anders dan gepland pas na 6 januari beginnen, omdat de CSU niet wil sondieren voor haar partijcongres, dat van 4 tot 6 januari duurt. Daardoor heeft de SPD "een beetje meer tijd nodig", liet SPD-leider Schulz dinsdag weten.

Vandaag maken Merkel (CDU), Seehofer (CSU), Schulz (SPD) en hun fractievoorzitters afspraken over hoe ze de verkennende gesprekken gaan voeren. De SPD besloot eerder deze maand tot "ergebnisoffene Gespräche", open gesprekken die niet alleen zijn gericht op een zogenoemde grote coalitie (GroKo) van CDU/CSU en SPD. Binnen de SPD is veel weerstand tegen zo'n regering. Daarom wil de partij ook andere opties bespreken, zoals het gedogen van een minderheidsregering of een Kooperationskoalition (KoKo), waarbij de partijen alleen over een paar grote thema's afspraken in een regeerakkoord vastleggen. Merkel heeft zich duidelijk voor een grote coalitie uitgesproken. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger