Biermann toch ereburger van Berlijn
Nieuws

Achtergrond - 2 februari 2007

(2 februari 2007) Dichter en zanger Wolf Biermann mag toch ereburger van Berlijn worden. De afgelopen weken heeft het Berlijnse parlement daar heftig over gediscussieerd. Vooral de Linkspartei was tegen. De partij neemt Biermann kwalijk dat hij voor de oorlog in Irak was.

Het parlement van Berlijn stemde gisteravond na weken van felle discussies toch voor het ereburgerschap voor Wolf Biermann (70). De zanger en dichter werd wereldberoemd toen hij in 1976 door de Oost-Duitse regering de DDR werd uitgezet. Hij was daar in de jaren vijftig vrijwillig komen wonen, maar het regime vond hem te kritisch. Ook in de jaren na zijn Ausbürgerung bleef de liedjeszanger, nu vanuit Hamburg, zijn land kritisch volgen. In november vorig jaar ontving hij voor zijn “bijzondere positie in de Duitse literatuur, cultuur en politiek” het Bundesverdienstkreuz uit handen van president Horst Köhler.

De Berlijnse CDU diende een paar weken geleden een verzoek in om Biermann ereburger van Berlijn te maken. Biermann heeft jarenlang, tot 1976, in de stad gewoond en veel voor de mensen in Berlijn betekend, was het argument van de christendemocraten. Maar nog voor de CDU in het Berlijnse deelstaatparlement een meerderheid had verzameld, maakte de partij de plannen al openbaar.

Vooral dat laatste nemen de andere partijen de CDU kwalijk. Het debat over het ereburgerschap werd daardoor in de openbaarheid gevoerd. De SPD, die eerst tegen het verzoek was, maar nu toch voor heeft gestemd, verwijt de CDU aan vriendjespolitiek te doen. Biermann is een goede vriend van de Berlijnse CDU-politicus Uwe Lehmann-Brauns, die het initiatief voor de aanvraag heeft genomen. In het debat waren de argumenten tegen Biermanns houding in de Irak-oorlog van 2003, waar hij zich openlijk voor uitsprak. In Duitsland was er een sterke stemming tegen de oorlog. Verder vindt de Linkspartei dat Biermann te kritisch is ten opzichte van Israël en dat hij erg onaardige dingen over politieke tegenstanders kan zeggen.

De fractievoorzitter van de SPD in Berlijn, Michael Müller, was tegen het ereburgerschap omdat de CDU de discussie “partijpolitiek heeft gebruikt”. De meerderheid van de fractie was het daar echter niet mee eens en oefende druk op de partijtop uit om voor te stemmen. Gisteravond bleken de tegenstemmen inderdaad verstomd. De fracties van CDU, SPD, Grünen en de FDP stemden eensgezind voor, de Linkspartei onthield zich van haar stem. Het ging tenslotte niet om “persoonlijke rancune” maar om Biermanns “betekenis en werken voor de stad”, benadrukten alle fracties. Biermanns Ausbürgerung moet volgens de aanvraag worden beschouwd als “het begin van de oppositiebeweging die het einde van de DDR inluidde en de eenheid van Berlijn herstelde”.

Officieel moet de senaat van Berlijn (de regering van de deelstaat) de aanvraag volgende week nog goedkeuren, maar dat geldt als een formaliteit. De verwachting is dat burgemeester Klaus Wowereit (SPD) nog deze maand, en anders in maart, Biermann uitnodigt voor de feestelijke uitreiking van het ereburgerschap. Biermann zelf heeft al eerder aangegeven het ereburgerschap graag aan te nemen. Hij wordt de 115e ereburger van de Duitse hoofdstad.

Spiegel Online
Abgeordnetenhaus beschließt Ehrenbürgerwürde für Biermann

FAZ.NET
Biermann wird Ehrenbürger Berlins

Welt Online
Biermann erhält Würdigung

ZDF Heute.de
Biermann soll Ehrenbürger werden

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger