CDU/CSU-meerderheid dreigt in gevaar te komen
Nieuws

Achtergrond - 27 maart 2007

(27 maart 2007) Door het vertrek van twee CDU-parlementariërs uit de Bondsdag slinkt de voorsprong van de CDU op coalitiegenoot SPD tot één zetel verschil. De SPD speculeert inmiddels over de consequenties van het zetelverlies.

Door de benoeming gisteren van CDU-Bondsdaglid Matthias Wissmann tot president van het Verband der Automobilindustrie (VDA) is het verschil in zetels tussen de CDU en de SPD geslonken van drie naar twee zetels. Mogelijk verliest de CDU in juni nog een zetel als parlementariër Ingo Wellenreuther tot burgemeester van het Baden-Württembergse Mannheim wordt benoemd. Wellenreuther is dan verplicht zijn zetel in de Bondsdag op te geven.

Op dit moment heeft de CDU 225 zetels in de Bondsdag, de SPD 222 zetels. Daarmee hebben de christendemocraten al een zetel minder dan na de Bondsdagverkiezingen van 2005. Eind vorig jaar stapte parlementslid Henry Nitzsche al uit de CDU-fractie nadat rechtspopulistische uitspraken hem binnen de partij op harde kritiek waren komen te staan.

Mocht het verschil in zetels de komende periode krimpen tot één of zelfs nul, dan kan dat volgens SPD-parlementslid Andreas Steppuhn niet zonder gevolgen blijven. “Als het tot een patstelling komt tussen de SPD en de CDU, dan zal de vraag wie aanspraak maakt op het leiderschap opnieuw moeten worden gesteld.”

De zetels van Wissmann en Wellenreuther kunnen niet door andere CDU-politici worden ingenomen omdat de beide christendemocraten bij de verkiezingen van 2005 met zogenoemde Direktmandaten in de Bondsdag kwamen. In Duitsland mogen kiezers twee stemmen uitbrengen: met de eerste stem kiest een kiezer een kandidaat in zijn of haar district, terwijl met de tweede stem op een partijlijst wordt gestemd. Deze tweede stem bepaalt grotendeels de zetelverdeling in de Bondsdag.

Haalt een partij echter meer directe mandaten (eerste stemmen) dan tweede stemmen, dan wordt het aantal zetels waarop een partij volgens de tweede stemmen recht heeft, aangevuld met de directe mandaten. Deze zetels worden Überhangmandate genoemd. Overhangmandaten als die van politici als Wissmann en Wellenreuther mogen niet worden vervangen.

Voor de SPD betekent de verschuiving in de zetelverhoudingen een welkome opsteker. De partij doet het slecht in de peilingen en maakt zich bovendien zorgen meer kiezers kwijt te raken aan de Linkspartei. De Linkspartei, die naar alle verwachting binnenkort zal fuseren met de WASG, ontpopt zich meer en meer tot toevluchtsoord voor gedesillusioneerde sociaaldemocraten.

Meer weten over het Duitse kiesstelsel? Ga naar ons naslagwerk!

Spiegel Online
SPD rührt an Machtverteilung in der Koalition

Bild.t-online
Verliert Union die Mehrheit in der Koalition?

Handelsblatt
SPD verlangt mehr Macht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger