Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdagleden verrijkten zich met mondkapjesdeals

Kort nieuws - 8 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Twee parlementariërs van de CDU/CSU-fractie hebben tonnen verdiend aan provisie omdat ze bedrijven hebben geholpen aan contracten voor het leveren van mondkapjes. De verontwaardiging is groot en veel partijgenoten eisen hun vertrek uit de Bondsdag. 

Georg Nüßlein (CSU) en Nikolas Löbel (CDU) hebben aangekondigd de 'Unions'-fractie - de gecombineerde fractie van CDU en CSU - te verlaten. Aanvankelijk gaven ze allebei aan hun zetel nog tot augustus te willen behouden - in september zijn verkiezingen - maar de druk werd zo groot dat Löbel maandag liet weten per direct de Bondsdag te verlaten. Update 9 maart: Nüßlein en Löbel verlaten allebei hun partij. De CDU/CSU-fractie heeft strengere regels en een onderzoek aangekondigd. 

CDU-voorzitter Armin Laschet zei zondag dat iemand die als volksvertegenwoordiger probeert geld te verdienen aan zo'n crisis, het parlement direct moet verlaten. Ook CSU-voorzitter Markus Söder riep de twee Bondsdagleden op hun zetel op te geven en het verdiende geld terug te geven of te doneren. 

CSU'er Nüßlein wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van corruptie en belastingontduiking. Vrijdag is zijn privékantoor doorzocht. Hij zou gelobbyd hebben voor een textielbedrijf uit Hessen, dat beschermingsmateriaal tegen corona wilde verkopen aan de overheid. Nüßlein zou bij het ministerie van Gezondheid, het ministerie van Binnenlandse Zaken en bij het deelstaatministerie van Gezondheid in Beieren hebben bemiddeld voor het bedrijf en daar 660.000 euro voor hebben gekregen, schrijven Duitse media.

Nüßleins fractiegenoot Löbel heeft bevestigd dat hij vorig jaar bedrijven en instanties in de zorg heeft aangeboden om hen aan mondkapjes van een bedrijf in Baden-Württemberg te helpen. Die bemiddeling heeft hem 250.000 euro opgeleverd. 

Volgens Duitse media en volgens de oppositie staan de twee gevallen niet op zichzelf. Groenen-voorzitter Robert Habeck zei dit weekend dat veel er op duidt dat het een systematisch en structureel probleem is bij de christendemocraten. Ook de FDP en Die Linke vinden dat er een grondig onderzoek moet komen.

Vorige week werd de parlementaire onschendbaarheid opgeheven van CDU-Bondsdaglid Axel Fischer. Ook hij wordt verdacht van corruptie. Zijn kantoor in de Bondsdag en zijn woning werden doorzocht. Volgens het Openbaar Ministerie kwam Fischer in het vizier van justitie in een onderzoek naar twee andere Unions-parlementariërs, die justitie beschuldigt van het aannemen van steekpenningen van Azerbeidjan, om in de Raad van Europa de belangen van dat land te behartigen.

De jonge CDU-parlementariër Philipp Amthor kwam vorig jaar in opspraak omdat hij heeft gelobbyd voor de startup Augustus Intelligence en daar financieel veel voordeel van heeft gehad. Dat kostte hem het voorzitterschap van de CDU-afdeling Mecklenburg-Voorpommeren, maar dit jaar kreeg hij ondanks de affaire een zeer goede plaats op de kieslijst voor de Bondsdagverkiezingen in september. Lees meer bij Der Spiegel (Mondkapjesaffaire) en Tagesspiegel (Affaire-Fischer) en Die Welt (Philipp Amthor)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Merkel neemt afscheid na 16 jaar als kanselier van Duitsland. Nog een keer de tijdlijn, de gifjes, de lees- en luistertips.

Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.

Lees meer

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger