Duitslandweb logo Duitslandweb

Nog een CDU-Bondsdaglid treedt terug na corruptieverdenking

Kort nieuws - 12 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nadat twee leden van de christen-democratische fractie in de Bondsdag deze week de fractie moesten verlaten omdat ze hebben verdiend aan de handel in mondkapjes, maakte donderdag een derde Bondsdaglid zijn terugtreden bekend. 

CDU-parlementariër Mark Hauptmann treedt terug vanwege dubieuze, zeer duur betaalde advertenties door Azerbeidjan, Vietnam en Taiwan in een regionale krant in Thüringen. Hauptmann is de uitgever van die krant. De CDU'er zegt daar zelf niet aan verdiend te hebben en zegt dat er geen beïnvloeding van zijn politieke handelen is geweest. Tagesschau meldt vrijdag dat Hauptmann ook heeft bemiddeld in de aanschaf van mondkapjes door gemeenten. Ook lijkt hij betrokken bij meerdere dubieuze handelsconstructies en bedrijven. 

Alle leden van de CDU/CSU-fractie moeten uiterlijk deze vrijdag schriftelijk verklaren geen geld te hebben verdiend aan de coronacrisis door bemiddeling in handelscontacten. Dat eist de leiding van de fractie, nadat deze week duidelijk werd dat de leden Nüßlein en Löbel tonnen hebben verdiend aan de mondkapjesschaarste door hun contacten in het bedrijfsleven. Lees meer bij Tagesschau en lees ook op Duitslandweb: CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal

Vorige week werd de parlementaire onschendbaarheid opgeheven van CDU-Bondsdaglid Axel Fischer. Ook hij wordt verdacht van corruptie. Hij kwam in het vizier van justitie in een onderzoek naar fractiegenoot Karin Strenz, die justitie beschuldigt van het aannemen van steekpenningen van Azerbeidjan, om in de Raad van Europa de belangen van dat land te behartigen. Fischer en Strenz hebben de fractie overigens niet verlaten.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Merkel neemt afscheid na 16 jaar als kanselier van Duitsland. Nog een keer de tijdlijn, de gifjes, de lees- en luistertips.

Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.

Lees meer

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger