Duitslandweb logo Duitslandweb

Mondkapjesfraude door CSU'ers blijkt nog omvangrijker

Kort nieuws - 20 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CSU'ers Nüßlein en Sauter zouden samen met drie zakenpartners 11,5 miljoen euro aan commissie opstrijken voor het verkopen van mondkapjes aan ministeries. Dat is bijna twee keer zoveel als totnogtoe bekend.

"Die Pandemie-Profiteure", is de kop van het artikel in de Süddeutsche Zeitung dinsdag. De krant ontdekte samen met NDR en WDR dat 10 miljoen euro al was overgemaakt door het bedrijf dat de mondkapjes leverde. Bij de laatste 1,5 miljoen werkte de bank in Liechtenstein niet meer mee en lichtte de Duitse overheid in. Het meeste geld is inmiddels door justitie veiliggesteld, lopende het onderzoek.

De affaire is dramatisch voor de CSU, zeker in dit verkiezingsjaar. Bondsdaglid Nüßlein heeft de partij helemaal verlaten, Sauter stapte uit de fractie in het Beierse parlement.

De politici gebruikten volgens de krant hun contacten in de door CDU/CSU-politici geleide ministeries om een bedrijf uit Hessen mondkapjes te laten leveren, vorig jaar toen er extreme schaarste aan beschermingsmaterialen was. De overheid betaalde 3,50 tot 4 euro per mondkapje, om politiemensen en zorgpersoneel te kunnen beschermen. Een deel van deze opbrengst gaf het bedrijf uit Hessen door aan de twee politici en drie zakenmensen die de deals hadden geregeld.

Volgens de Süddeutsche Zeitung staat nog niet vast dat hun handelen strafbaar is, maar politiek gezien is het wel uiterst laakbaar. Nußlein zat al sinds 2002 in de Bondsdag en was een van de vice-voorzitters van de fractie. Sauter was behalve parlementslid in Beieren ook een prominente bestuurder in de CSU. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger