Duitslandweb logo Duitslandweb

Mondkapjesfraude door CSU'ers blijkt nog omvangrijker

Kort nieuws - 20 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CSU'ers Nüßlein en Sauter zouden samen met drie zakenpartners 11,5 miljoen euro aan commissie opstrijken voor het verkopen van mondkapjes aan ministeries. Dat is bijna twee keer zoveel als totnogtoe bekend.

"Die Pandemie-Profiteure", is de kop van het artikel in de Süddeutsche Zeitung dinsdag. De krant ontdekte samen met NDR en WDR dat 10 miljoen euro al was overgemaakt door het bedrijf dat de mondkapjes leverde. Bij de laatste 1,5 miljoen werkte de bank in Liechtenstein niet meer mee en lichtte de Duitse overheid in. Het meeste geld is inmiddels door justitie veiliggesteld, lopende het onderzoek.

De affaire is dramatisch voor de CSU, zeker in dit verkiezingsjaar. Bondsdaglid Nüßlein heeft de partij helemaal verlaten, Sauter stapte uit de fractie in het Beierse parlement.

De politici gebruikten volgens de krant hun contacten in de door CDU/CSU-politici geleide ministeries om een bedrijf uit Hessen mondkapjes te laten leveren, vorig jaar toen er extreme schaarste aan beschermingsmaterialen was. De overheid betaalde 3,50 tot 4 euro per mondkapje, om politiemensen en zorgpersoneel te kunnen beschermen. Een deel van deze opbrengst gaf het bedrijf uit Hessen door aan de twee politici en drie zakenmensen die de deals hadden geregeld.

Volgens de Süddeutsche Zeitung staat nog niet vast dat hun handelen strafbaar is, maar politiek gezien is het wel uiterst laakbaar. Nußlein zat al sinds 2002 in de Bondsdag en was een van de vice-voorzitters van de fractie. Sauter was behalve parlementslid in Beieren ook een prominente bestuurder in de CSU. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger