Duitslandweb logo Duitslandweb

Mondkapjesfraude door CSU'ers blijkt nog omvangrijker

Kort nieuws - 20 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CSU'ers Nüßlein en Sauter zouden samen met drie zakenpartners 11,5 miljoen euro aan commissie opstrijken voor het verkopen van mondkapjes aan ministeries. Dat is bijna twee keer zoveel als totnogtoe bekend.

"Die Pandemie-Profiteure", is de kop van het artikel in de Süddeutsche Zeitung dinsdag. De krant ontdekte samen met NDR en WDR dat 10 miljoen euro al was overgemaakt door het bedrijf dat de mondkapjes leverde. Bij de laatste 1,5 miljoen werkte de bank in Liechtenstein niet meer mee en lichtte de Duitse overheid in. Het meeste geld is inmiddels door justitie veiliggesteld, lopende het onderzoek.

De affaire is dramatisch voor de CSU, zeker in dit verkiezingsjaar. Bondsdaglid Nüßlein heeft de partij helemaal verlaten, Sauter stapte uit de fractie in het Beierse parlement.

De politici gebruikten volgens de krant hun contacten in de door CDU/CSU-politici geleide ministeries om een bedrijf uit Hessen mondkapjes te laten leveren, vorig jaar toen er extreme schaarste aan beschermingsmaterialen was. De overheid betaalde 3,50 tot 4 euro per mondkapje, om politiemensen en zorgpersoneel te kunnen beschermen. Een deel van deze opbrengst gaf het bedrijf uit Hessen door aan de twee politici en drie zakenmensen die de deals hadden geregeld.

Volgens de Süddeutsche Zeitung staat nog niet vast dat hun handelen strafbaar is, maar politiek gezien is het wel uiterst laakbaar. Nußlein zat al sinds 2002 in de Bondsdag en was een van de vice-voorzitters van de fractie. Sauter was behalve parlementslid in Beieren ook een prominente bestuurder in de CSU. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Merkel neemt afscheid na 16 jaar als kanselier van Duitsland. Nog een keer de tijdlijn, de gifjes, de lees- en luistertips.

Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.

Lees meer

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger