Duitslandweb logo Duitslandweb

Celstraf voor Duitse mondkapjesfraudeurs

Kort nieuws - 15 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De dochter van de prominente Beierse deelstaatpoliticus Gerold Tandler (CSU) is veroordeeld tot 4 jaar en 5 maanden celstraf in de Duitse mondkapjesaffaire. Andrea Tandler heeft tientallen miljoenen euro verdiend door de Zwitserse mondkapjesproducent Emix in contact te brengen met het gezondheidsministerie in Berlijn en met deelstaatoverheden in Beieren en Noordrijn-Westfalen. Dat is op zich niet strafbaar, maar ze betaalde geen belasting over de provisie.

Tandler werkte voor de deals samen met Darius N., die is veroordeeld tot 3 jaar en 9 maanden celstraf wegens medeplichtigheid aan belastingontduiking.

Tandler legde de contacten via jeugdvriendin Monika Hohlmeier, die voor de CSU in het Europees Parlement zit. Zij is de dochter van de voormalige Beierse minister-president Franz Josef Strauss. Hohlmeier wist naar eigen zeggen niet dat Tandler geld kreeg voor de bemiddeling. Volgens de rechter spiegelde Tandler haar vriendin voor dat ze zich belangeloos inzette om een bijdrage te leveren aan het bestrijden van de pandemie.

Tandler heeft bijna 50 miljoen euro aan de hulp overgehouden. Door verschillende trucs zorgde ze samen met Darius N. dat ze hierover geen belasting hoefde te betalen. Emix heeft in de eerste coronamaanden voor meer dan 700 miljoen euro aan mondkapjes en andere beschermingsmiddelen in Duitsland verkocht, voor deels te hoge prijzen.

Tandler sloot tijdens het proces een deal, bekende en betaalde de belasting alsnog, in ruil voor strafvermindering. Lees meer bij Bayerischer Rundfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger